Stravenky dostává zhruba 1,3 milionu Čechů

"Od ledna 2017 platí nová vyhláška, která zvýšila maximální tuzemské stravné při pracovních cestách na 86 korun na den. Právě z této částky se vypočítává výše daňově uznatelných nákladů pro zaměstnavatele. Maximální daňově uznatelná část příspěvku na stravování je 70 procent z této sumy, což je 60,20 Kč," uvedla firma Tax Vision, která se zaměřuje na oblast daní, účetnictví a zpracování mezd.

Ročně se ve formě stravenek projí 15 miliard korun

Podle zákona může zaměstnavatel uhradit pracovníkovi maximálně 55 procent z ceny jedné stravenky. V ideálním případě si tak zaměstnanec do hodnoty 109 korunové stravenky doplatí 45 procent, to odpovídá 48 korunám a 80 haléřům.

Služební cesta a nárok na stravné

O něco složitější je situace v nároku na stravné v případě služební cesty, kde se liší náhrady u státních zaměstnanců a u zaměstnanců soukromých firem. Pracující v soukromém sektoru mají od ledna nárok na stravné v minimální výši 72 korun, a to v případě, že pracovní cesta trvá pět až 12 hodin. Na stravné v hodnotě 109 korun mají nárok při dvanácti až osmnáctihodinové pracovní cestě. Pokud je cesta delší, náleží jim stravné ve výši 171 korun, uvedla Tax Vision.

Zaměstnanci ve veřejné sféře mají za pracovní cestu, která trvá pět až 12 hodin, nárok na stravné ve výši 72 až 86 korun. Na cestu v délce 12 až 18 hodin by měli dostat stravenky v hodnotě 109 až 132 korun a při cestě nad 18 hodin může výše stravného činit 171 až 205 korun.

Čtěte také:

Stravenka na oběd nestačí. Nejvíc si zaměstnanci připlatí v Praze
Stravenky ztrácejí na významu. Polovina restaurací by byla pro jejich zrušení
Pracovní výhody. Stravenky i penzijní spoření