Pro věznici je to prozatím maximum, které může v současné době nabídnout. Spolupráce s agenturami se strojírnám neosvědčila. Jejich zaměstnanci měli vysokou fluktuaci a nízkou spolehlivost.

Na myšlenku využití alternativní pracovní síly přivedla vedoucího útvaru služeb Milana Ptáčka přítelkyně.

V Chebu funguje i DHL.
Vězni třídí a balí zboží pro DHL. Jejich zaměstnávání se osvědčilo

„Přemýšleli jsme, jak vyřešit nepříliš utěšenou personální situaci. Spolupráce s agenturami se nám neosvědčila, spolehlivost byla nízká a fluktuace naopak vysoká,“ uvedl.

Podnik na výrobu svařovaných ocelových konstrukcí, zakázkovou výrobu a opravy strojních zařízení a výrobu a opravy dílů železničních vozidel zaměstnává okolo 160 lidí. Ti měli zpočátku předsudky a trošku i strach. Vše jim bylo ale vysvětleno, byli poučeni a obavy se ukázaly jako zbytečné,“ říká mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

„V současné době využíváme šest takových pracovníků. Potřebovali bychom jich víc, ale věznice nám jich teď dát víc nemůže,“ vysvětluje Milan Ptáček.

Předběhl i kmenové zaměstnance

Jeden z bývalých vězňů našel ve firmě práci i po výkonu trestu. „Měl dříve problémy s alkoholem, neměl kde bydlet, ale u nás se osvědčil a jako manipulant vysokozdvižných vozíků už funguje skoro rok bez problémů. Ubytovna, kterou jsme mu nabídli, je přímo u závodu, takže v případě potřeby je na dosah. Máme tady také vězně, který se během týdne zapracoval jako obsluha laserového pracoviště a předběhl tak i kmenové zaměstnance, je opravdu hodně šikovný,“ dodal.

Prahu 4 pomáhají uklízet vězni z Pankráce.
Pracující vězni se dočkají vyšších odměn. Mají řešit jejich zadluženost

Společnost má rozsáhlý strojní park, který umožňuje zajistit kontinuitu celého výrobního procesu, to znamená od zajištění materiálu až po konečnou montáž. Vlastními silami zajišťují i projekční, konstrukční a technologickou stránku projektu. Nedostávalo se jim manipulačních dělníků, a tak přišla firma s nápadem nabídnout věznici pro tyto odsouzené bezplatný kurz řidiče vysokozdvižného vozíku a kurz jeřábník vazač, platný po celé ČR a EU. Jedinou podmínkou je zdravotní způsobilost. Podle Ptáčka jsou tito vězni spolehliví a vděční za příležitost.

„Testují je na alkohol jako ostatní zaměstnance a nikdy nebyl žádný problém,“ sdělil.

V současné době je v jednání také nabídka na obnovu svářečského průkazu a školení pro obsluhu plynových zařízení. Všechno jsou to velmi dobře uplatnitelné kvalifikace, po kterých je stále velká sháňka. Věznice Kynšperk nad Ohří je od 1. října 2017 nově profilována jako věznice s ostrahou, kde jsou zřízena oddělení s vysokým stupněm zabezpečení a oddělení se středním stupněm zabezpečení. Dříve to byla věznice s dozorem. Změnu přinesla novela zákona o výkonu trestu odnětí svobody.

„Trest odnětí svobody zde odpykává přes 700 vězňů, z toho je více jak polovina pracovně zařazena,“ dodala mluvčí věznice.

Ředitel břeclavské věznice Vladan Havránek.
Vězni nejraději cvičí. Chtějí mít větší svaly než strážní, říká ředitel věznice