Pivovar vyrostl ve městě Saguramo nedaleko hlavního města Tbilisi. Investorem byla místní pivovarnická firma Georgian Beer Company. ZVU POTEZ dodala technologii výroby piva, stavební část a stáčecí linku zajistil investor. Roční výstav pivovaru je 400.000 hektolitrů. Pro srovnání například český Pivovar Svijany měl loni výstav přes 530.000 hektolitrů.

30 milionů za tanky

Pivovar, jehož výroba v ZVU POTEZ začala loni, je již v provozu. "Nyní pro něj ještě vyrábíme osm takzvaných cylindro-kónických tanků na kvašení a zrání, které pivovaru umožní rozšířit sortiment piv. Hodnota tanků je asi 30 milionů korun," řekl Kovář. Dodal, že první pivovar pro gruzínského investora ZVU POTEZ dodala v roce 2005. "Na základě reference z této zakázky jsme získali i nynější kontrakt," řekl Kovář.

Běh na dlouhou trať

V obor pivovarů je podle něj cítit oživení. Poptávka je zejména od pivovarnických firem ze střední Evropy, které rozšiřují a modernizují výrobu. "Dodávka celých pivovarů jako do Gruzie je ale běh na dlouhou trať. O nových kontraktech na pivovary nyní jednáme v Rusku," řekl Kovář.

ZVU POTEZ se vedle výroby pro potravinářství zabývá i produkcí zařízení pro chemický a energetický průmysl, vývoz se na jeho obratu podílí asi 85 procenty. Podnik je pokračovatelem více než 140 let dlouhé tradice chemického a potravinářského strojírenství v Hradci Králové.