Jednotlivé studie zjišťovaly dopady padělání na devět odvětví. Jsou to kosmetika a výrobky pro osobní péči, oděvy, obuv a doplňky, sportovní potřeby, hračky a hry, šperky a hodinky, kabelky, hudební nahrávky, lihoviny a víno a také léčivé přípravky. Přímo v nich Česko ročně přichází o 8400 pracovních míst, další jsou v navazujících oborech.

"Relativní ušlé tržby a pracovní místa zaniklá či nevytvořená v důsledku padělání se v České republice pohybují nad průměrem EU," uvedla agentura. Česko je mezi zeměmi EU na 4. místě z hlediska zaniklých či nevytvořených pracovních míst v odvětví sportovních potřeb, kvůli padělkům v tomto oboru přišla EU v České republice o více než desetinu pracovních míst.

Na celounijní úrovni se daňové příjmy vládních institucí ušlé kvůli padělání odhadují na 374 miliard Kč, spočítala EUIPO. Evropské firmy kvůli padělkům na trhu ročně přicházejí o víc než 1,25 bilionu korun, tedy 7,4 procenta tržeb. Na dodavatele zasažených podniků připadá ztráta 915 miliard Kč. Ušlé tržby představují téměř 500.000 zrušených nebo nevytvořených pracovních míst v postižených oborech, dalších 290.000 míst v navazujících odvětvích.

Studie provedl úřad EUIPO od března 2015 do letošního září. Příští rok se chystá vypracovat zprávy o hospodářských důsledcích padělání na další odvětví, například na chytré telefony a pesticidy.

Úřad EUIPO je decentralizovaná agentura EU sídlící ve španělském Alicante. Do letošního 23. března byl znám pod názvem Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM). V červnu 2012 pod úřad EUIPO přešlo Evropské středisko pro sledování porušování práv duševního vlastnictví.