Operátoři O2, T-Mobile a Vodafone za licence pro provoz sítí LTE zaplatili v aukci celkem 8,5 miliardy korun. Kmitočty získali na 15 let. V současnosti signálem pokrývají jen některá větší města.

„Situace je v současné době taková, že signálem rychlých datových sítí jsou pokryta pouze větší města, přičemž kapacita sítí je i zde diskutabilní. Do tří let by měl být tzv. rychlý internet dostupný v celé ČR," uvedl manažer analýz telekomunikačního trhu Accenture Michal Novák.

Firmy budou podle Nováka chtít návratnost investic zkrátit zvyšováním významu chytrých mobilních zařízení mimo jiné v oblasti poslouchání hudby či sledování filmů. Další možností je masivní rozvoj internetu věcí, kdy mezi sebou nebudou komunikovat lidé, ale telefony a další zařízení. Podle společnosti IDC vzrostou již za rok 2014 v ČR příjmy z těchto služeb o 15 procent.

Největšími oblastmi použití této technologie jsou řízení vozových parků a bezpečnostní systémy. V budoucnosti se využití bude týkat každého člověka, ať v oblasti zdraví či řízení chytrých domácností, dodal Novák.