„Po letech na rodičovské dovolené jsem nastoupila do Amazonu. Co slíbili, jsem dostala, včetně vánočních bonusů a podobně. Jenže jsem si ty peníze v podstatě neužila. Domů jsem se vracela utahaná jak kotě. Měsíc noční, pracovní neděle, brzké vstávání a monotónní dřina na páse," líčí své zkušenosti jedna z bývalých pracovnic Marie Nováková.

Ilustrační foto.
Balík vám nově vydají v balíkovně. Bez fronty i občanky

Luxusní pracovní podmínky

Na práci ji najali přes personální agenturu. Vstávala o půl čtvrté, aby stihla svozový autobus, který odjížděl z Ústí nad Labem od zrušeného autobusového náměstí, zpět přijížděla o šesté. Na noční směnu odjížděla už ve tři čtvrtě na čtyři odpoledne a vracela se ráno v šest.

Obdobnou výhodnou nabídku zaměstnání nabízí i další společnosti, které na Ústecku vybudovaly výrobní podniky, či montážní haly. Personální agentura Adecco kupříkladu inzeruje pracovní pozici operátora do výroby v Trmicích.

Mzda 19 tisíc fixní, přesčasy placené padesátiprocentními příplatky, pololetní odměny, bonusy za doporučení kandidáta, po roce automatické zvýšení základní mzdy, dotované stravování i stravenky a mnohé další.

To nebývalo v minulosti zvykem. Zaměstnavatelé často nabízeli jen základní mzdu a s benefity se neobtěžovali, v administrativě to leckdy platí dodnes. Tradičně prestižní zaměstnání zdaleka nedosahují takových výdělků, jak by mnozí lidé čekali.

Seniorka. Ilustrační foto.
Bydlení, léky, jídlo. Pražští senioři jsou ohroženi chudobou

Není to ovšem jen o dělnících na pásu. Dnes hledají například pracovníky do stavebnictví či do výroby, uklízeče, pomocné pracovníky v dopravě a skladování, řidiče nákladních automobilů, montážní dělníky, slévače nebo svářeče a další.

Rekordní nárůst pracovních míst ostatně eviduje i úřad práce. V Ústeckém kraji na 38 364 lidí bez práce připadá 9 427 volných pracovních míst. Loni to pro srovnání činilo 7,5 tisíce na 48,5 tisíce nezaměstnaných a před dvěma lety dokonce 5,5 tisíce volných pracovních míst na 55 tisíc nezaměstnaných.

Podle ředitele Vítězslava Štefla ze Střední průmyslové školy stavební a Střední odborné školy stavební a technické v Ústí se v tom odráží nesystémovost vzdělávání. „Vzdělání musí být řízeno z centra. Chybí nám směrná čísla. Když jsou v Brně přes dvě desítky gymnázií a minimum učilišť, je něco špatně. Ústecký kraj zavedl politiku páteřních škol, a to nám umožňuje vychovávat řemeslníky zrovna nepopulárních oborů," poznamenal.

Práce je dost, leckdy ale "na zblbnutí"

V Ústeckém regionu je podíl nezaměstnaných na historickém minimu za posledních deset let, především v oblastech, kde vyrostly průmyslové zóny.

„Česká ekonomika roste a trh práce ovlivňují i sezonní práce. Nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat," shrnula generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Nabídky jít „makat na pás" nejsou ovšem výjimečné už od loňska a překvapivě jsou už několik měsíců stále aktuální.

„Nedivím se tomu, je to, jak se říká, pakárna. Normu jsem splnila v první polovině směny. Nedá se to ale vydržet dlouho a není to pro každého. Když máte děti, radši si půjdete sednout za kasu do supermarketu za méně peněz. Nemyslím si to jen já," dodala bývalá pracovnice Amazonu.

Lithium na Cínovci - průzkumné vrty. Stejná souprava bude vrtat i v Tisové
Lithium je surovina budoucnosti: Zelení podpořili těžbu na Cínovci