Jako už mnoho společností dříve, také i kopřivnická Tatra využila v uplynulých dnech externí firmu pro kontrolu firemního systému. A jako ve většině případech ani z této prověrky nevyvázli všichni zaměstnanci se čistým štítem. „Využili jsme služeb odborníků a pověřili je, aby zjistili, zda naši pracovníci nadměrně nepoužívají náš internet a server pro své soukromé účely,“ uvedl k problematice předseda představenstva a generální ředitel Ronald Adams.

Za tuto rozsáhlou kontrolu si přitom mohou sami zaměstnanci Tatry. „Prvotním impulzem pro přezkoumání bylo pár měsíců staré zjištění, že jeden z našich pracovníků využívá skoro jednu třetinu celkové kapacity firemního internetu pro své soukromé účely,“ vysvětlil Ronald Adams.

Výsledky šetření mezi dalšími pracujícími pak byly přímo šokující. Kontroloři totiž objevili desítky počítačových nadšenců, kteří si nejen vyřizovali soukromou korespondenci, ale také hráli on-line hry a stahovali si z internetu velké objemy dat. V některých případech to byla dokonce více než polovina každého pracovního dne, kterou lidé strávili surfováním po síti. Hříšníci na své jednání samozřejmě doplatili.

Podniík: Je to vlastně krádež

„V současnosti provádíme disciplinární opatření nejen vůči zaměstnancům, kteří porušili naše předpisy, ale také vůči nadřízeným a manažerům těchto pracovníků,“ objasnil potrestání tatrováků Adams a doplnil, že zmiňovaná ustanovení znamenají pro několik lidí ukončení pracovního poměru nebo povinnost vrátit mzdu.

Brouzdání po internetu v pracovní době si tak do budoucna možná hodně lidí pořádně rozmyslí. „Je politováníhodné, že se někteří zaměstnanci v tak šokující míře rozhodli porušovat naše předpisy. Brát peníze a nepracovat, to je krádež. Takové chování nebudeme v Tatře tolerovat,“ rozhodl nekompromisně Adams s tím, že by to bylo nespravedlivé jak vůči samotné společnosti, tak i zaměstnancům, kteří svou práci každý den vykonávají.

První vlnu propouštění tak má kopřivnická automobilka za sebou. Ta další jí teprve čeká. O práci mají totiž do konce roku přijít čtyři stovky zaměstnanců. Kromě těch, co surfují na internetu to mají být lidé mířící do důchodu, mající pracovní smlouvu na dobu určitou či neefektivně pracující.