Chystáte na letošní rok svatbu a nechcete se brát jen v obřadní síni, ale na některém památkovém objektu na Klatovsku? Letos sáhnete hlouběji do kapsy. Většina objektů totiž své služby zdražila.

Velice populárním místem pro konání svatebních obřadů je například vodní hrad ve Švihově. Jen v loňském roce si v jeho zdech řeklo své „ano“ společné cestě životem 34 párů. I zde se ceny zvýšily. Zájem veřejnosti však zůstává.

„Cena obřadu u nás na hradě je osm tisíc korun za svatbu v tanečním sále, což je nejpoužívanější obřadní místnost na našem hradu s kapacitou asi osmdesát osob. Tento sál je umístěný ve druhém patře hradního jádra s výhledem do krajiny a úžasnou akustikou. Zájem bývá i o hradní kapli, která se využívá k církevním i občanským obřadům. Tam snoubenci zaplatí v letošním roce 10 tisíc korun. Vybrat si mohou i gotický špýchar s kapacitou až 200 osob nebo jakýkoliv jiný vnitřní nebo venkovní prostor hradu. V zimních měsících zaplatíte za obřad v tanečním sále nebo kapli rovných 15 tisíc korun,“ informoval kastelán Lukáš Bojčuk. K fotografování pak budete moci využít, stejně jako na ostatních objektech, interiéry s expozicemi.

Obřad v zámeckém parku za pět tisíc

Pět tisíc korun zaplatíte za svatební obřad v zámeckém parku v Červeném Poříčí. „Svatby se u nás dělají jen v zámeckém parku, protože náš zámek stále prochází kompletní rekonstrukcí a žádné vnitřní prostory zatím nejsou pro obřady vhodné. Chceme začít dělat obřady i v zámecké kapli, ale tam máme letos rozebraný hlavní oltář, který se opravuje. Svatby u nás jsou ale závislé na počasí. Na zámku nemáme žádné zázemí pro snoubence a svatební hosty, jen jednu malou místnost, kde se mohou upravit těsně před obřadem,“ informuje kastelán Marcel Čermák.

Do manželství můžete vstoupit i na největší hradní zřícenině v Čechách, na hradě Rábí u Sušice. Za obřad v hradní konírně, která je na Rábí hlavním obřadním místem, zaplatíte v letošním roce 4000 korun. Na jakémkoliv jiném místě na hradě dáte o jeden tisíc více.

Svatba v historických kostýmech

Sál jižního paláce a nebo horní nádvoří hradu je využívaným místem snoubenců na hradě ve Velharticích. „Zde jsme zvedli cenu obřadů z 3500 korun na 4000 korun,“ říká Anděla Mejstříková ze Správy hradu Velhartice. „Novomanželé přicházejí s různými přáními. Pokud to jen trochu jde, snažíme se jim vyhovět. Měli jsme tu třeba svatbu, kdy všichni včetně starosty a matrikářky byli v dobových kostýmech,“ dodává Mejstříková.

V Chudenicích můžete vstoupit do stavu manželského na Starém Czernínském zámku. Tam zaplatíte za obřad 1500 korun s tím, že se můžete po obřadu vyfotografovat i v interiérech zámku.

V podpatcích až na Kašperk

Vyšlapat můžete v lodičkách a střevících i na hrad Kašperk.

„Nejsme žádnou továrnou na svatební obřady, přesto u nás vstoupilo do manželství v loňském roce 25 párů. Svatby se u nás mohou konat téměř celoročně a snoubenci si mohou vybrat, zda svůj obřad chtějí mít na hradním nádvoří a nebo v prostorách purkrabství či hradního paláce,“ popisuje správce hradu Zdeněk Svoboda. Za svatbu na Kašperku zaplatíte tři tisíce korun a v ceně dostanete láhev sektu pro přípitek s oddávajícím i možnost focení v interiérech hradu.

Svatba na zámku či hradě je pro zúčastněné velký zážitek.

„Pro svůj svatební den jsme si s manželem vybrali zámek v Chudenicích. Nechtěli jsme mít svatbu jen tak v obřadní síni. Chudenice nám byly doporučeny od známých a byli jsme nadmíru spokojeni. Interiéry zámku jsou nádherné a na fotografiích to vypadá moc krásně. I obřad byl úchvatný a moc rádi na náš svatební den vzpomínáme,“ říká Pavla Frouzová ze Kbela u Měčína.

Čtěte také: Magická data plná jedniček a dvojek snoubence nelákají