VYBERTE SI REGION

Sváteční stůl má dva favority, kapra často vytlačuje losos

Brno /ANKETA/ – Tradičnímu vánočnímu kaprovi v posledních letech vyrostl tvrdý konkurent. Na štědrý večer si čím dál více lidí dává lososa, který je zdravější a jednodušší na přípravu. Právě úspora času je pro zákazníky často nejdůležitější. Na místo živých ryb si domů odnáší už připravené filety.

17.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Losos je celoročně nejoblíbenější mořská ryba. „Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a je jednoduchý na přípravu, protože jeho chuť je výrazná sama o sobě. Lidé ji znají a jsou na ni zvyklí," popsal provozovatel sítě rybích prodejen Martin Baráček.

Podle něj se v předvánočním období často prodávají i okouni a candáti, kteří nejsou tak tuční jako kapři a navíc žijí v kvalitnější vodě.

Klasiku s netradičními rybami kombinuje například Petra Koutná. „Já a manžel si dáváme kapra a rybí polévku, pro dceru upečeme i kousek lososa, protože obalovaného kapra nejí," komentovala.

Oblíbenost lososa potvrzuje i spolumajitel rybárny Jiří Prudký. „Před Vánoci jsou u nás dvě velké skupiny, jedna chce tradičního kapra, druhá lososa. Největší boom zákazníků čekáme v polovině týdne. Lidé nakupují hlavně filety. Raději si připlatí, než aby měli práci s čištěním a porcováním," poznamenal.

Kolem svátků podle něj v posledních letech roste i prodej ústřic nebo krevet. „Lidé je kupují jako zpestření o svátcích. Hodně je podávají na silvestrovských rautech. Ústřice jim dodáme čerstvé, lidé je jen otevřou a zakápnou citronovou šťávou nebo zalijí šampaňským," doplnil Prudký.

V ulicích Brna jsou už prodejci s vánočními kapry

Brno – První vánoční kapry si Brňané koupili v pondělí. Naplno se prodej rozjíždí v polovině týdne.

Rybníkářství Pohořelice má na prodej v Brně a okolí letos připraveno tři sta tun kaprů. „Je to srovnatelné množství jako loni," uvedl obchodní náměstek rybníkářství Pavel Míšek. Zákazníci si vyberou buď kapra první kategorie nebo výběrového kapra. „V první kategorii jsou ryby, které váží 1,80 až 2,6 kila. Výběroví jedinci jsou větší. Nejtěžší váží až pět kilo," sdělil Míšek.

Cenu si určují jednotliví prodejci. Menší kapři stojí kolem dvaaosmdesáti korun za kilo, cena výběrové ryby se pohybuje kolem pětadevadesáti korun. Ceny jsou podobné jako loni. A to i přesto, že chladné jaro a podzim rybám příliš nesvědčily. Rostly pomaleji a méně než obvykle.

Podle Míška lidé preferují výběrové kapry. „Na rozdíl od menších a mladších kusů je jistota, že mají vyvinuté pohlavní žlázy. Právě jikry a mlíčí se používají k přípravě rybí polévky," vysvětlil Míšek.

Autor: Petra Kozlanská

ANKETA

Jíte kapra na štědrovečerní večeři?

ANO

62 %

NE

38 %

Hlasovalo: 97     Anketa byla ukončena

17.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ústavní soud ve středu rozhodne o stížnosti vyhoštěného Iráčana

Brno - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí nález s přímou vazbou na uprchlickou krizi a právní úpravu azylu v Česku. Rozhodne o stížnosti Iráčana zajištěného loni v listopadu a brzy poté vyhoštěného do vlasti. České orgány se podle stížnosti vůbec nezabývaly jeho obavami z mučení a násilí. Policie údajně také nezohlednila jeho úmysl požádat o mezinárodní ochranu.

Při náletech v syrské provincii Idlib zahynulo nejméně 46 lidí

Damašek - Při několika náletech v syrské provincii Idlib, ovládané z velké části povstalci, zahynulo dnes nejméně 46 lidí. Většina mrtvých jsou civilisté, uvedli opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie.

AKTUALIZOVÁNO

Koukalová ovládla stíhačku! Zazářili i Krčmář s Puskarčíkovou

Östersund /FOTOGALERIE/ - Biatlonistka Gabriela Koukalová vyhrála stíhací závod Světového poháru v Östersundu. Do vedení se dostala už po úvodní střelbě a do cíle dojela o osm sekund před Němkou Laurou Dahlmeierovou. Eva Puskarčíková skončila osmá, což je její nejlepší individuální výsledek v SP, Lucie Charvátová byla dvanáctá a Veronika Vítková osmnáctá. V mužské stíhačce se Michal Krčmář posunul proti sprintu o 31 míst a dojel sedmý.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies