VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sváteční stůl má dva favority, kapra často vytlačuje losos

Brno /ANKETA/ – Tradičnímu vánočnímu kaprovi v posledních letech vyrostl tvrdý konkurent. Na štědrý večer si čím dál více lidí dává lososa, který je zdravější a jednodušší na přípravu. Právě úspora času je pro zákazníky často nejdůležitější. Na místo živých ryb si domů odnáší už připravené filety.

17.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Losos je celoročně nejoblíbenější mořská ryba. „Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a je jednoduchý na přípravu, protože jeho chuť je výrazná sama o sobě. Lidé ji znají a jsou na ni zvyklí," popsal provozovatel sítě rybích prodejen Martin Baráček.

Podle něj se v předvánočním období často prodávají i okouni a candáti, kteří nejsou tak tuční jako kapři a navíc žijí v kvalitnější vodě.

Klasiku s netradičními rybami kombinuje například Petra Koutná. „Já a manžel si dáváme kapra a rybí polévku, pro dceru upečeme i kousek lososa, protože obalovaného kapra nejí," komentovala.

Oblíbenost lososa potvrzuje i spolumajitel rybárny Jiří Prudký. „Před Vánoci jsou u nás dvě velké skupiny, jedna chce tradičního kapra, druhá lososa. Největší boom zákazníků čekáme v polovině týdne. Lidé nakupují hlavně filety. Raději si připlatí, než aby měli práci s čištěním a porcováním," poznamenal.

Kolem svátků podle něj v posledních letech roste i prodej ústřic nebo krevet. „Lidé je kupují jako zpestření o svátcích. Hodně je podávají na silvestrovských rautech. Ústřice jim dodáme čerstvé, lidé je jen otevřou a zakápnou citronovou šťávou nebo zalijí šampaňským," doplnil Prudký.

V ulicích Brna jsou už prodejci s vánočními kapry

Brno – První vánoční kapry si Brňané koupili v pondělí. Naplno se prodej rozjíždí v polovině týdne.

Rybníkářství Pohořelice má na prodej v Brně a okolí letos připraveno tři sta tun kaprů. „Je to srovnatelné množství jako loni," uvedl obchodní náměstek rybníkářství Pavel Míšek. Zákazníci si vyberou buď kapra první kategorie nebo výběrového kapra. „V první kategorii jsou ryby, které váží 1,80 až 2,6 kila. Výběroví jedinci jsou větší. Nejtěžší váží až pět kilo," sdělil Míšek.

Cenu si určují jednotliví prodejci. Menší kapři stojí kolem dvaaosmdesáti korun za kilo, cena výběrové ryby se pohybuje kolem pětadevadesáti korun. Ceny jsou podobné jako loni. A to i přesto, že chladné jaro a podzim rybám příliš nesvědčily. Rostly pomaleji a méně než obvykle.

Podle Míška lidé preferují výběrové kapry. „Na rozdíl od menších a mladších kusů je jistota, že mají vyvinuté pohlavní žlázy. Právě jikry a mlíčí se používají k přípravě rybí polévky," vysvětlil Míšek.

Autor: Petra Kozlanská

Jíte kapra na štědrovečerní večeři?

ANO

62 %

NE

38 %

Hlasovalo: 97

Anketa byla ukončena

17.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministryně školství Kateřina Valachová
AKTUALIZOVÁNO
7 5

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Vodojemy v Brně se podobají istanbulské památce, říká znalec podzemí

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

Babiš chce zdanit firemní dluhopisy, "ušetřené" peníze pošle na charitu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně podal pozměňovací návrh, podle něhož by byly zdaněny korunové dluhopisy, které majitelé nakoupili od svých firem. Opatření se podle něj dotkne desítek lidí, nevztahuje se na státní dluhopisy. Bude se týkat i Babiše, který nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies