VYBERTE SI REGION

OBRAZEM: Svatomartinské víno teče proudem

Jižní Morava - Obliba Svatomartinského vína roste v Česku stále více. Poprvé se začalo pod ochrannou známkou vyrábět v roce 2005. Tehdy bylo na trhu 125 tisíc lahví. Letos jich plánují vinaři prodat více než 900 tisíc, a když budou mít lidé zájem, vyrobí jich klidně více.

11.11.2009 1
SDÍLEJ:

Svatomartinské vínoFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Svatomartinské tak pomalu, ale jistě vytlačuje legendární francouzské mladé víno Beaujolais nouveau.

Láhve Svatomartinského, vedle nich vývrtky a vůně martinské husičky. Takový obrázek ve středu nabízejí mnohé vinotéky a restaurace po celé jižní Moravě.

Stále populárnější mladé víno opatřené chráněnou značkou Svatomartinské nesmí opustit lahve dříve než jedenáctého listopadu v jedenáct hodin a jedenáct minut. Taková je tradice.

„Svatomartinské mají lidé stále raději. Pijí ho poprvé na svatého Martina a jí k němu pečenou husu. Jak se říká – na svatého Martina husa a džbán vína,“ připomněl lidové pořekadlo Ivo Klouda z brněnské vinotéky Obůrka. Vinařské firmy letos dodají na trh nejméně 926 tisíc lahví, ale jsou připraveny vyrobit i více.

Lahve se Svatomartinským lze v obchodech lehce poznat podle speciální etikety. Je na ní znak znázorňující svatého Martina na koni a pod ním název Svatomartinské.

Než se ovšem mladé víno dostane do lahví a zamíří na trh, musejí nejdřív odborníci zaslané vzorky ohodnotit a vyloučit ty, které nesplňují poměrně přísná kritéria. Chráněnou značku Svatomartinské uděluje zájemcům už pátým rokem Vinařský fond České republiky.

Poprvé v roce 2005

Známku Svatomartinské koupil vinařský fond od vinaře Jiřího Kopečka z Valtic na Břeclavsku. „Řada vinařů už pochopila, že je dobré se spojit pod jednu společnou značku. Dokládá to i stále rostoucí počet vinařství a vinařů přihlášených do tohoto projektu,“ poznamenal ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Vloni se o ochrannou známku přihlásilo osmdesát šest vinařství a prodalo se přes sedm set tisíc lahví vína. Letos Machovec očekává, že se prodá osm až devět set tisíc lahví. „Odbyt zvyšujeme každý rok. Mezi zákazníky je totiž naše víno stále oblíbenější a vytlačuje francouzské beaujolais. Toho dnes obchodní řetězce prodávají čtvrt palety, zatímco Svatomartinského jsou to třeba tři palety. Není divu, beaujolais stojí nejméně sto korun, zatímco Svatomartinské se dá koupit i za šedesát,“ vysvětlil spolumajitel rakvických vinařských firem Réva a Ravis.

Výroba svatomartinského vína.

Co je mladé víno

Svatomartinské je mladé víno, u něhož mezi sklizní a uvedením na trh uběhlo jen několik týdnů. Proto má lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu – obvykle okolo dvanácti procent.
Mladé víno je určeno k rychlému spotřebování. Vinaři doporučují vypít ho do jara následujícího roku. Rozhodně mu nehrozí zkažení, jen se stářím ztrácí na svěžesti. Proto mladé víno není vhodné k archivaci.

Jak chutná a jak se pije
Mladá vína jsou lehká, s nižším obsahem alkoholu – kolem dvanácti procent.
Jsou ovocitá, což znamená, že v nich lze odhalit vůni i chuť různých druhů ovoce jako například broskví, tropického ovoce (grapefruitu, pomeranče), banánů, hrušek, švestek nebo višní. Ovocité aroma harmonicky doplňuje šťavnatá kyselinka, která dodá mladému vínu velmi ceněnou svěžest. Některá vína, zvláště bílá a růžová, mohou po nalití do skleničky velice jemně perlit. Je to známka a charakteristika mladého vína a pouze zvýrazní jeho vůni a chuť.
Díky těmto charakteristikám se mladá vína výborně hodí k velmi široké škále pokrmů, zejména pak k tradiční české a moravské kuchyni.
Při domácím servírování platí pro Svatomartinské stejná pravidla jako pro ostatní vína. Důležité je dodržet správnou teplotu.
Bílá a růžová vína se doporučují pít při teplotě 10–12 stupňů Celsia. Pro červená vína s decentní kyselinkou je ideální teplota servírování 12–14 stupňů Celsia, pro červené se sametovým projevem teplota 14–16 stupňů.

Jaký bude letošní ročník
Z vlivů působících na dozrávání vinných hroznů lze tušit, že jejich letošní kvalita dosáhne vynikající úrovně. V průběhu pršelo dostatečně a slunečné počasí v létě dokonalo své. Cukernatost hroznů je na vysoké úrovni, stejně jako jejich zdravotní stav. Vlastní kvalitu vína vinaři s konečnou platností ohodnotí až na přelomu roku, ale obecně lze říci, že víno z roku 2009 bude patřit mezi ročníky nadprůměrné kvality. Z hlediska objemu půjde o ročník s nižším výnosem, který bude v průměru asi o třicet procent nižší než v minulém roce, avšak tento pokles vyváží vysoká kvalita vína.

Zdroj: www.svatomartinskavina.cz

JIŘÍ ŠEVČÍK
ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI

11.11.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Mikuláše, anděla a čerta na Slovensku zadržela policie

Bratislava - Tři sourozence převlečené za Mikuláše, anděla a čerta zadržela v západoslovenské Skalici policie. Bratr a jeho dvě sestry v kostýmech měli neobvykle rozdělené role: zatímco Mikuláš koledoval, anděl kradl, informovala slovenská média.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies