Půjde o speciální výrobu v rámci celého světa. Výstavba nové linky v řetenické sklárně proto také podléhá vysokému utajení. I viceprezident AGC Flat Glass Europe Pavel Šedlbauer toho nemohl při rozhovoru pro Deník příliš prozradit.

I jemu při kontrolním vstupu na staveniště zalepují foťák na mobilním telefonu a srovnávají obličej na fotce s fotodatabází firmy.

„Půjde skutečně v tomto oboru o světový unikát. Budovaná technologie je ale opravdu přísně střežena. Musel jsem podepsat mlčenlivost. Jen řeknu, že nová linka bude mít revoluční řešení v oblasti spotřeby energií," naznačil.

Jen pro dokreslení, výrobní hala je střežena přísněji než prostory na letišti. Při vstupu procházíte dvojí kontrolou, srovnává se vaše vizáž obličeje s tou, která je v databázi firmy, zalepí vám kameru na mobilu, nesmíte se s nikým o tom, co tam vidíte bavit… a to se týká i nejvyšších představitelů z Japonska.

Revoluční řešení v oblasti spotřeby energií, které si v rámci AGC sami připravují přímo v Japonsku, je pro firmu důležité, protože právě AGC patří v rámci republiky k hodně velkým spotřebitelům v této oblasti.

„A stojí nás to nemalé peníze. Rozhodně půjde o první technologii tohoto typu ve světě," uzavřel v rozhovoru pro Deník Pavel Šedlbauer.