„Exekuce leží na nemovitostech už od roku 2004, kdy ji nařídil zlínský soud,“ poznamenal za dražitelskou společnost Exekutorský úřad Praha 9 exekutorský kandidát Jan Vedral.

Peníze utržené za vydražené budovy a pozemky rozdělí soud mezi věřitele. „Zatím je brzy se ptát, kolik bude o nemovitosti zájemců. Doufám, že jich bude dost, stejně jako při už uskutečněných dražbách asi patnácti položek ve svitovském areálu,“ doplnil Vedral.

Aukce se týká nemovitostí roztoušených hlavně v západní části svitovském areálu, ale i mimo něj. Pozemky a budovy zaujímají téměř osmašedesát tisíc metrů čtverečních plochy. Odhadní cena dražených nemovitostí je exekutorským úřadem udaná na sto milionů tři sta tisíc korun. Vyvolávací ceny dosahují dvou třetin odhadních cen.

„Rádi bychom to koupili. Uvidíme, zda se nám to podaří,“ poznamenal představitel jedné z oslovených společností, který si však nepřál identifikaci kvůli možné konkurenci kupců. Podle něj by ale jeho podniku prospělo, kdyby vlastnil jak budovu, tak i pozemek, na němž stojí.

To, že mohou nemovitosti získat noví konkrétní vlastníci, vítá náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš, který je radním zodpovědným za oblast strategického rozvoje a investic. „Soukromý kapitál svými nápady obohatí celkový revitalizační efekt areálu,“ věří Lukáš. Zároveň nemá strach, že by se noví vlastníci nedomluvili s krajem či městem, kteří jsou majiteli infrastruktury areálu.

„Rozumný investor nemůže nespolupracovat. Samozřejmě neznám ani firmy, ani lidi, kteří se stanou vlastníky těchto různorodých nemovitostí. Ale zájmem Zlínského kraje bude, abychom co nejlépe zkoordinovali veřejně soukromé i státní aktivity tak, aby Svit byl místo, které se podařilo revitalizovat,“ poznamenal Lukáš.

Také doufá, že dražeb se zúčastní jen opravdoví zájemci o revitalizaci. „Nemám zájem spolupracovat se spekulanty. Předpokládám, že dražba spíše umožní, že se konkrétní vlastník s konkrétním kapitálem může účastnit tohoto unikátního revitalizačního procesu ve Zlíně,“ doplnil náměstek.

Změna majitelů by se neměla jakkoliv dotknout ani města Zlína. „Neměl by to být žádný problém,“ ujistil první náměstek zlínské primátorky Martin Janečka s tím, páteřní komunikace už město vlastní a o nyní dražené nemovitosti radnice zájem nemá.

Dražbu organizačně a prezentačně zajišťuje Dražební společnosti Morava. Ke koupi jsou podle její ředitelky Marcely Koutné budovy v areálu Svitu i mimo něj. Zahrnutá je tam třeba budova číslo 113 ve svitovském areálu, blízká trafostanice, nebo několik položek v areálu Rybníky. „Patří tam i pozemek pod internátem nad hotelem Garni či dva pozemky pod Domem kultury,“ jmenovala Koutná s tím, že aukce se konají ve zlíně, a zúčastnit se jí může každý kdo splní dražitelem dané podmínky. Podívat se může přijít i veřejnost.

Dodala také, že když si například majitel koupí v dražbě pozemek pod svou firmou, bude mít o to větší zájem do ní investovat. Podle ní zřejmě nedojde ani k vystěhovávání současných nájemců. „Nájemní smlouvy nepřestanou platit, přecházejí dále k novému vlastníkovi,“ doplnila ředitelka dražební společnosti.

Svitovský již desítky let postupně chátrá. Koncem loňského roku se po složitých jednáních podařilo městu Zlín a Zlínskému kraji získat do svého vlastnictví infrastrukturu areálu. Řada budov má už své konkrétní vlastníky, u dalších nemovitostí ale ještě není rozhodnuto. Dražit by se časem měly ještě další nemovitosti.