Switajewski skončil také jako generální ředitel podniku, o jeho nástupci představenstvo zatím nerozhodlo, řekl Duda.

Novým členem a místopředsedou představenstva Unipetrolu byl dnes zvolen Krzysztof Zdziarski (54), místopředsedou představenstva se stal Mirosław Kastelik. Zástupce dozorčí rady Unipetrolu přitom na valné hromadě před deseti dny uvedl, že změny v představenstvu firmy se nechystají. Upozornil tehdy ovšem, že podobné informace by dozorčí rada předem ani zveřejnit nemohla, protože mají vliv na cenu akcií.

Modrzejewski studoval v Polsku a USA, dříve mimo jiné působil jako investiční ředitel a následně i jako generální ředitel polského národního investičního fondu. V letech 1999 až 2002 byl generálním ředitelem společnosti PKN Orlen, jejíž součástí je Unipetrol od roku 2005. Později působil jako poradce v oblasti managementu a investic.

Zdziarski přichází do představenstva Unipetrolu z funkce výkonného ředitele rafinérské výroby PKN Orlen, studoval v Polsku, Kanadě a USA. V minulosti mimo jiné po sedm let vedl polskou pobočku zasilatelské firmy UPS a posledních pět let byl předsedou představenstva společnosti Orlen Południe.

V sedmičlenném představenstvu zůstávají Martin Durčák, Andrzej Kozłowski, Robert Małłek a Łukasz Piotrowski. Polská PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě, drží v Unipetrolu 63procentní podíl.

Loni se Unipetrol přehoupl do rekordního čistého zisku 7,036 miliardy korun z předloňské ztráty 556 milionů korun. Valná hromada před deseti dny schválila vyplatit za loňský rok dividendu 5,52 koruny na akcii, ačkoli minoritní akcionáři ji chtěli vyšší. Dividendu firma vyplatila naposledy za rok 2007.

Skupina Unipetrol provozuje mimo jiné rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou a čerpací stanice Benzina. Firma minulý měsíc zahájila u Litvínova na Mostecku výstavbu nové polyetylénové jednotky za 8,5 miliardy korun, která je největší investicí v českém petrochemickém průmyslu. Loňský rozsáhlý požár, který odstavil provoz petrochemie v Záluží u Litvínova, holding podle jeho informací připravil na ušlém zisku o 7,4 miliardy korun. Byla to největší mimořádná událost v chemičce po roce 1989.