VYBERTE SI REGION

Sýr. Pochoutka, která nám voní i smrdí

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Dá se roztírat, má díry, zapékáme ho, posypáváme jím těstoviny nebo ho snoubíme s vínem. Ročně ho sníme zhruba 15 kilo, čímž se řadíme do evropského průměru. Vynikáme ale ve spotřebě toho taveného. Když už někdo nejí sýr, většinou je to kvůli potravinové nesnášenlivosti. Jak se sýr vyrábí a podle čeho poznat ten, který vám bude nejvíce chutnat?

4.2.2014 11
SDÍLEJ:

Sýr, ilustrační fotoFoto: Foto archiv

Podle odborníka a předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka se kvalita českých sýrů zvyšuje. Naší specialitou jsou kromě taveňáků i nakládané hermelíny.

Můžeme se označit za milovníky a dobré výrobce sýrů?
Kvalita českých sýrů se rok od roku zvyšuje. Dříve jsme jedli jen eidam, který je v chuti trochu fádní. Když někdo ochutnal vyzrálejší sýr, nechutnal mu. Dnes už lidé přišli na chuť opravdu dobrým a uleželým sýrům. Český zákazník se učí sýry konzumovat, jejich spotřeba má rostoucí trend. Sice jsme lehce pod evropským průměrem, ten ale zvyšují vyspělé sýrařské velmoci. Naše spotřeba je nejvyšší ve středo 
a východoevropských zemích, sníme jich víc i než Španělé nebo Britové.

Dáváme přednost českým výrobkům, nebo těm ze zahraničí?

Spotřebitelé sice říkajíJiří Kopáček, že dávají přednost těm českým, situace je ale trošku jiná. Celková spotřeba mléčných výrobků v Česku je ze 42 procent krytá dovozem, u kategorie sýrů, která obsahuje 
i tvarohy, je to asi 51 procent.

Máte recept, jak to zlepšit?
Možností je více, především je to v marketingu a komunikaci se zákazníkem, protože české sýry v kvalitě mnohdy předčí ty zahraniční. Je naprosto v pořádku, že se k nám vozí sýrové speciality, roquefort, peccorino nebo gorgonzolu sami nevyrobíme. Vozí se k nám ale i polotvrdé sýry holandského typu, tzv. eidamské, tavené a tvarohy. Ty však vyrábíme skutečně ve vysoké kvalitě. Problém je i v tom, že obchodní řetězce jsou většinou zahraniční, takže v rámci centrálních nákupů si pro sebe dokážou 
u zahraničních výrobků vyjednat příznivější ceny. Český zákazník je nesmírně citlivý na cenu, takže si vybere raději levnější sýr než dražší a český. Na druhou stranu českým sýrařům může letos pomoct intervence České národní banky, která výrobky 
z dovozu zdraží. Tím budou méně konkurenceschopné.

Mají naopak v zahraničí zájem 
o naše sýry?
Specialit, které nenajdete nikde jinde, zas tolik nemáme. Hodně se ale vyváží průmyslová surovina k dalšímu potravinářskému zpracování, například blokové sýry, které se používají pro tavené sýry. Naším tradičním trhem je Slovensko, kam dovážíme stále víc, a více než oni k nám. Daří se nám především v zemích východní a střední Evropy než na druhé straně.

Ve velké oblibě máme „taveňáky". Z čeho to pramení?
Českému zákazníkovi skutečně chutnají, v jejich spotřebě jsme mistři světa. Navíc jsou české tavené sýry vysoce kvalitní. Jejich výhoda je, že se nedělají z odpadů, ale z prvotřídních sýrů. Je to ale jedna z komodit, která se k nám doveze. V českém tavírenství totiž působí především francouzské společnosti, které mají své pobočky 
v Polsku nebo na Slovensku. Určitou část vyrábějí tam, jedná se tedy o mix mezi českou a zahraniční výrobou. Číslo dovozu je ale nižší, dvě třetiny tavených sýrů si vyrobíme sami.

Co smažené sýry nebo nakládané hermelíny? Jíme to také hlavně my?
Hermelíny se v jiných zemích nenakládají, za to jsou běžně v oleji a v koření naložené řecká feta nebo ovčí sýry. Není to tedy vyloženě česká specialita. Je to moderní potravina, která vytvoří pohodlí zákazníkovi a nabídne mu kulinářsky předpřipravený produkt, aby s ním už neměl žádnou práci. Běžně se prodávají i předsmažené sýry, pokud to není eidam, tak je to třeba mozarella nebo kyselé sýry, které jsou podobné našim olomouckým tvarůžkům. Patří mezi to 
i novinka – sýry k rozpékání v troubě. Němci tomu říkají „sýr do kamen", u nás je to Troubelín. Je to tedy oblast, která se hodně rozvíjí za hranicemi i u nás.

Sýry

KATEŘINA CIBOROVÁ


Autor: Redakce

4.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies