Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sýr. Pochoutka, která nám voní i smrdí

Praha /INFOGRAFIKA, ROZHOVOR/ - Dá se roztírat, má díry, zapékáme ho, posypáváme jím těstoviny nebo ho snoubíme s vínem. Ročně ho sníme zhruba 15 kilo, čímž se řadíme do evropského průměru. Vynikáme ale ve spotřebě toho taveného. Když už někdo nejí sýr, většinou je to kvůli potravinové nesnášenlivosti. Jak se sýr vyrábí a podle čeho poznat ten, který vám bude nejvíce chutnat?

4.2.2014 11
SDÍLEJ:

Sýr, ilustrační fotoFoto: Foto archiv

Podle odborníka a předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka se kvalita českých sýrů zvyšuje. Naší specialitou jsou kromě taveňáků i nakládané hermelíny.

Můžeme se označit za milovníky a dobré výrobce sýrů?
Kvalita českých sýrů se rok od roku zvyšuje. Dříve jsme jedli jen eidam, který je v chuti trochu fádní. Když někdo ochutnal vyzrálejší sýr, nechutnal mu. Dnes už lidé přišli na chuť opravdu dobrým a uleželým sýrům. Český zákazník se učí sýry konzumovat, jejich spotřeba má rostoucí trend. Sice jsme lehce pod evropským průměrem, ten ale zvyšují vyspělé sýrařské velmoci. Naše spotřeba je nejvyšší ve středo 
a východoevropských zemích, sníme jich víc i než Španělé nebo Britové.

Dáváme přednost českým výrobkům, nebo těm ze zahraničí?

Spotřebitelé sice říkajíJiří Kopáček, že dávají přednost těm českým, situace je ale trošku jiná. Celková spotřeba mléčných výrobků v Česku je ze 42 procent krytá dovozem, u kategorie sýrů, která obsahuje 
i tvarohy, je to asi 51 procent.

Máte recept, jak to zlepšit?
Možností je více, především je to v marketingu a komunikaci se zákazníkem, protože české sýry v kvalitě mnohdy předčí ty zahraniční. Je naprosto v pořádku, že se k nám vozí sýrové speciality, roquefort, peccorino nebo gorgonzolu sami nevyrobíme. Vozí se k nám ale i polotvrdé sýry holandského typu, tzv. eidamské, tavené a tvarohy. Ty však vyrábíme skutečně ve vysoké kvalitě. Problém je i v tom, že obchodní řetězce jsou většinou zahraniční, takže v rámci centrálních nákupů si pro sebe dokážou 
u zahraničních výrobků vyjednat příznivější ceny. Český zákazník je nesmírně citlivý na cenu, takže si vybere raději levnější sýr než dražší a český. Na druhou stranu českým sýrařům může letos pomoct intervence České národní banky, která výrobky 
z dovozu zdraží. Tím budou méně konkurenceschopné.

Mají naopak v zahraničí zájem 
o naše sýry?
Specialit, které nenajdete nikde jinde, zas tolik nemáme. Hodně se ale vyváží průmyslová surovina k dalšímu potravinářskému zpracování, například blokové sýry, které se používají pro tavené sýry. Naším tradičním trhem je Slovensko, kam dovážíme stále víc, a více než oni k nám. Daří se nám především v zemích východní a střední Evropy než na druhé straně.

Ve velké oblibě máme „taveňáky". Z čeho to pramení?
Českému zákazníkovi skutečně chutnají, v jejich spotřebě jsme mistři světa. Navíc jsou české tavené sýry vysoce kvalitní. Jejich výhoda je, že se nedělají z odpadů, ale z prvotřídních sýrů. Je to ale jedna z komodit, která se k nám doveze. V českém tavírenství totiž působí především francouzské společnosti, které mají své pobočky 
v Polsku nebo na Slovensku. Určitou část vyrábějí tam, jedná se tedy o mix mezi českou a zahraniční výrobou. Číslo dovozu je ale nižší, dvě třetiny tavených sýrů si vyrobíme sami.

Co smažené sýry nebo nakládané hermelíny? Jíme to také hlavně my?
Hermelíny se v jiných zemích nenakládají, za to jsou běžně v oleji a v koření naložené řecká feta nebo ovčí sýry. Není to tedy vyloženě česká specialita. Je to moderní potravina, která vytvoří pohodlí zákazníkovi a nabídne mu kulinářsky předpřipravený produkt, aby s ním už neměl žádnou práci. Běžně se prodávají i předsmažené sýry, pokud to není eidam, tak je to třeba mozarella nebo kyselé sýry, které jsou podobné našim olomouckým tvarůžkům. Patří mezi to 
i novinka – sýry k rozpékání v troubě. Němci tomu říkají „sýr do kamen", u nás je to Troubelín. Je to tedy oblast, která se hodně rozvíjí za hranicemi i u nás.

Sýry

KATEŘINA CIBOROVÁ


Autor: Redakce

4.2.2014 VSTUP DO DISKUSE 11
SDÍLEJ:
Plátýnko nebo prostá utěrka postačí k oddělení tekutého podmáslí a pevného másla.
16 8

VIDEO: Za 45 minut 260 gramů másla

Incident před londýnským obchodním centrem
1

V Londýně došlo k útoku kyselinou. Šest zraněných

VÍME PRVNÍ / AKTUALIZOVÁNO

Střelba ve vlaku do Adamova: Spolucestující zabil známého, trať hodiny stála

/FOTOGALERIE/ Kolaps cestujícího a zastavení vlaku. Houfy policistů, výslechy svědků. Tak vypadala jízda pátečního vlaku z Brna do Adamova, který se na cestu vydal po desáté večerní. Jeho jízda skončila v Bílovicích nad Svitavou nedaleko za Brnem. Kolabující cestující byl totiž zastřelen.

Ředitel brněnského gymnázia: Nejlepší učitelé končí v počítačových firmách

/ROZHOVOR/ Už sto padesát let posílá brněnské gymnázium na třídě Kapitána Jaroše své absolventy na ty nejlepší české i světové univerzity. Z jeho lavic vzešly osobnosti jako Petr Bezruč, Alfons Mucha a Karel Čapek.

Němci rozhodují o složení nového parlamentu. Obhájí post kancléřka Merkelová?

Úderem osmé hodiny se otevřelo více než 73 tisíc volebních místností. Němci mají deset hodin na to, aby do volebních uren odevzdali svůj hlas a rozhodli tak o budoucím složení Spolkového sněmu.

Španělská vláda opět zasahuje. Převzala kontrolu nad katalánskou policií

Španělské úřady se rozhodly zasáhnout i do vedení nad katalánskou policií. Jednají tak ve snaze překazit referendum o nezávislosti, který vláda považuje za nelegální. V době očekávaného konání bude tedy muset katalánská policie poslouchat příkazy z Madridu. V sobotu o tom rozhodlo ministerstvo vnitra.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení