Podle odborníka a předsedy Českomoravského svazu mlékárenského Jiřího Kopáčka se kvalita českých sýrů zvyšuje. Naší specialitou jsou kromě taveňáků i nakládané hermelíny.

Můžeme se označit za milovníky a dobré výrobce sýrů?
Kvalita českých sýrů se rok od roku zvyšuje. Dříve jsme jedli jen eidam, který je v chuti trochu fádní. Když někdo ochutnal vyzrálejší sýr, nechutnal mu. Dnes už lidé přišli na chuť opravdu dobrým a uleželým sýrům. Český zákazník se učí sýry konzumovat, jejich spotřeba má rostoucí trend. Sice jsme lehce pod evropským průměrem, ten ale zvyšují vyspělé sýrařské velmoci. Naše spotřeba je nejvyšší ve středo 
a východoevropských zemích, sníme jich víc i než Španělé nebo Britové.

Dáváme přednost českým výrobkům, nebo těm ze zahraničí?

Spotřebitelé sice říkajíJiří Kopáček, že dávají přednost těm českým, situace je ale trošku jiná. Celková spotřeba mléčných výrobků v Česku je ze 42 procent krytá dovozem, u kategorie sýrů, která obsahuje 
i tvarohy, je to asi 51 procent.

Máte recept, jak to zlepšit?
Možností je více, především je to v marketingu a komunikaci se zákazníkem, protože české sýry v kvalitě mnohdy předčí ty zahraniční. Je naprosto v pořádku, že se k nám vozí sýrové speciality, roquefort, peccorino nebo gorgonzolu sami nevyrobíme. Vozí se k nám ale i polotvrdé sýry holandského typu, tzv. eidamské, tavené a tvarohy. Ty však vyrábíme skutečně ve vysoké kvalitě. Problém je i v tom, že obchodní řetězce jsou většinou zahraniční, takže v rámci centrálních nákupů si pro sebe dokážou 
u zahraničních výrobků vyjednat příznivější ceny. Český zákazník je nesmírně citlivý na cenu, takže si vybere raději levnější sýr než dražší a český. Na druhou stranu českým sýrařům může letos pomoct intervence České národní banky, která výrobky 
z dovozu zdraží. Tím budou méně konkurenceschopné.

Mají naopak v zahraničí zájem 
o naše sýry?
Specialit, které nenajdete nikde jinde, zas tolik nemáme. Hodně se ale vyváží průmyslová surovina k dalšímu potravinářskému zpracování, například blokové sýry, které se používají pro tavené sýry. Naším tradičním trhem je Slovensko, kam dovážíme stále víc, a více než oni k nám. Daří se nám především v zemích východní a střední Evropy než na druhé straně.

Ve velké oblibě máme „taveňáky". Z čeho to pramení?
Českému zákazníkovi skutečně chutnají, v jejich spotřebě jsme mistři světa. Navíc jsou české tavené sýry vysoce kvalitní. Jejich výhoda je, že se nedělají z odpadů, ale z prvotřídních sýrů. Je to ale jedna z komodit, která se k nám doveze. V českém tavírenství totiž působí především francouzské společnosti, které mají své pobočky 
v Polsku nebo na Slovensku. Určitou část vyrábějí tam, jedná se tedy o mix mezi českou a zahraniční výrobou. Číslo dovozu je ale nižší, dvě třetiny tavených sýrů si vyrobíme sami.

Co smažené sýry nebo nakládané hermelíny? Jíme to také hlavně my?
Hermelíny se v jiných zemích nenakládají, za to jsou běžně v oleji a v koření naložené řecká feta nebo ovčí sýry. Není to tedy vyloženě česká specialita. Je to moderní potravina, která vytvoří pohodlí zákazníkovi a nabídne mu kulinářsky předpřipravený produkt, aby s ním už neměl žádnou práci. Běžně se prodávají i předsmažené sýry, pokud to není eidam, tak je to třeba mozarella nebo kyselé sýry, které jsou podobné našim olomouckým tvarůžkům. Patří mezi to 
i novinka – sýry k rozpékání v troubě. Němci tomu říkají „sýr do kamen", u nás je to Troubelín. Je to tedy oblast, která se hodně rozvíjí za hranicemi i u nás.

Sýry

KATEŘINA CIBOROVÁ