Podle Vašiny je potenciál internetu věcí obrovský. Do roku 2020 vzroste podle jeho odhadu počet připojených zařízení k internetu z nynějších 15 miliard na 200 miliard zařízení, na jednoho člověka tak připadne 26 těchto chytrých zařízení.

Některá už existují nyní. Jde například o chytré hodinky, náramky využívané zejména při sportu, jednoduché alarmy schopné odeslat výstražnou zprávu na dálku nebo o elektronické knihy jízd. K síti se ale do budoucna budou moci připojit i další zařízení, která budou plnit nejrůznější úkoly, dodal Vašina.

Možnosti nového využití takzvaného internetu věcí ukázal i pilotní provoz, během kterého společnost SimpleCell Networks, která v Česku zastupuje autora technologie Sigfox, testovala připojení železničních vozidel nebo čidla v parkovacích stáních. Ta by uměla na dálku informovat o tom, jestli jsou obsazená, či nikoliv a pomáhat tak lidem hledajícím parkovací místa v orientaci. Kromě toho by ale uměla rozpoznat, jestli lidé na časově omezených parkovištích nestojí déle než je povoleno, což může být využitelné například pro místní samosprávu, uvedl Jan John z SimpleCell Network.

Výhodou použité technologie je podle T-Mobile proti současnému klasickému připojení výrazně delší výdrž baterie u použitých zařízení, protože ta komunikují prostřednictvím krátkých zpráv s malým objemem dat. Výdrž baterie se tím prodlouží z řádu týdnů až na několik let v případě, že zařízení budou posílat menší objem zpráv, například dvě denně.

Sítě Sigfox již fungují nebo se staví ve 12 evropských zemích, například ve Španělsku, Francii, Nizozemsku nebo Portugalsku. Její využití plánuje T-Mobile zpoplatnit roční taxou, která se bude lišit u konkrétních zařízení podle počtu odeslaných zpráv. Mělo by jít o sumy v řádu stokorun, doplnil ředitel pro inovace T-Mobile Milan Hába.