Ve vietnamském závodě by se ročně mohlo vyrobit až 500 vozů. Projekt je zatím podle Adamse v rané fázi, a podrobnosti tak ještě nejsou dojednány.

Český závod vyrobí letos asi 2300 strojů. Pro Vietnam by mohl vyrábět podvozky a kabiny a zbytek stroje by se dával dohromady přímo ve Vietnamu. Alespoň podle Adamse je to jedna z možností spolupráce v jihovýchodní Asii.

Většinu významných místních firem ve Vietnamu vlastní přímo stát, připomněl ředitel. "Nejvýše postavení armádní činitelé získali své vzdělání často v Česku, takže by měli zájem na tom spojit s námi své síly," uvedl Adams. Jeho firma teď jedná o spolupráci i s českou vládou. Kontrakt s Vienamem by mohl být podepsaný do konce roku, doplnil ředitel.

Kopřivnická společnost loni utržila 4,465 miliardy korun, tedy o 22 procent více než v roce 2005. Zisk přesáhl 260 milionů. Svá nákladní auta dodala kromě Česka také do Ruska, na Slovensko nebo do Indie. Letos Tatra odhaduje meziroční nárůst tržeb o dalších 20 procent. Její stroje teď budou testovat také armády USA a Velké Británie. Podnik zaměstnává přes 1700 lidí.

Tatru loni ovládli čtyři čeští a zahraniční investoři reprezentovaní právě Adamsem, bývalým členem dozorčí rady a současným předsedou představenstva. Jejich společnost Blue River získala 80,5 procenta akcií od americké Terex Corporation za zhruba 26,2 milionu dolarů (asi 585 milionů korun).