VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Teče už i slivovice, hlásí z pálenic

Ostrava - Půldruhé hodiny, někdy o pár minut déle. Takovou dobu jsou chlapi, kteří přivezou do pálenic vlastní kvas z jablek, hrušek či švestek, jako na trní. Čekají totiž, „jak poteče".

15.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Podle zkušených pracovníků z pálenic stará pravda říká, že když člověk do kvasu dá dostatečně uzrálé ovoce a nádoby s kvasem dobře umístí, mohl by být odměněn dostatečným množstvím kvalitní pálenky.

„V praxi jsem ale zažil řadu případů, kdy se někdo s kvasem piplal skoro jako s přípravou kojenecké přesnídávky, a vypálil málo. Jiný zapomněl kvas rok ve sklepě, a nakonec vypálil pálenku, kterou mu záviděli všichni chlapi z okolí," přidal příklad z praxe pracovník jedné z pálenic poblíž Ostravy.

„Kvasy ze švestek jsme už letos zákazníkům pálili a většina z nich byla spokojena. Slivovice tekla slušně. Pokud to ti, kdo kvasy zakládali, nějak nepokazili, tak se dočkali slušné slivovice. Občas někdo dává do kvasu i švestky, které ještě nebyly dostatečně zralé. To je chyba. A platí to nejen pro švestky, ale i další ovoce, ze kterého se kvasy připravují," vysvětluje Marcel Černík z Lihovaru a likérky ve Velké Polomi. Podle něj se z metráku kvalitně připraveného švestkového kvasu dá vypálit i deset litrů padesátiprocentní pálenky.

Antonín Šputa z pálenice v Krásném Poli říká, že letos očekával větší zájem o vypálení kvasů ze švestek. „Lidé se ale pořád hlásí, takže je možné, že budeme pálit nejen hlavně z jablečných kvasů, ale bude přibývat i těch kvasů ze švestek. Co jsem slyšel, tak úroda švestek vůbec špatná nebyla," přemýšlí nahlas Antonín Šputa.

Jak poteče?

„Na chlapech, co čekají, kolik z toho jejich kvasu vypálíme, je často nervozita patrná. Někdo je zklamaný, jiný naopak neskrývá uspokojení. To poznáme třeba podle toho, že si přiveze dvacetilitrový skleněný demižon a odváží si v něm pět litrů pálenky," přidává svůj postřeh pracovník další pálenice.

Jak ale rychle dodává, jestli právě ta letošní slivovice bude i dobře chutnat, to se ukáže až s odstupem času. „Ti zkušení chlapi, co už pálí dlouhé roky, dobře vědí, že slivovici je třeba nechat několik týdnů odvětrat a pak ji nechat uležet. Letos proto pijí slivovici, co vypálili v předchozích letech. Tu letošní si nechají na další roky," dodává dlouholetý pracovník pálenice.

Za vypálení litru stoprocentní pálenky si letos v pálenicích účtují zhruba 270 korun.

Autor: Břetislav Lapisz

15.11.2013
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zástupci iniciativy Rekonstrukce státu uspořádali 11. června v centru Prahy happening za to, aby Sněmovna už dál neodkládala další projednávání návrhu na zavedení internetového registru smluv.
1 11

Registr smluv: Vláda podpoří návrh poslanců a uleví dvaceti firmám

Tenistka Petra Kvitová.
5

Záludná Paříž. Je Roland Garros nejtěžší grandslam?

Poslední den kouření v hospodách: Protesty? Třeba vysypání nedopalků na ulici

/ANKETA, INFOGRAFIKA/ Poslední možnost zakouřit si v restauraci nebo baru mají v úterý lidé po celé republice. Pak už jim to nedovolí takzvaný protikuřácký zákon, který začne platit od středy 31. května.

Michal Klíma: Stát má podporovat nezávislá média

Téma svobody médií v České republice se už dostalo i do agendy plenárního jednání Evropského parlamentu. 1. června se budou poslanci zabývat tématem Riziko politického zneužití médií v ČR.

Tatra Trucks zmodernizuje armádní děla. Obrana za ně zaplatí přes miliardu

Samohybné houfnice Dana pro českou armádu zmodernizuje kopřivnická firma Tatra Trucks. Ministerstvo obrany za zakázku zaplatí 1,27 miliardy korun. Zrenovováno bude 33 děl. Zakázkou se v blízké době bude zabývat vláda. Smlouvu by ministerstvo chtělo podepsat v září.

AKTUALIZOVÁNO

V České Lípě v Albertu se údajně střílelo

Sledujeme ONLINE: Podle svědků na sociálních sítích došlo v České Lípě ke střelbě, další informace přineseme v nejbližších hodinách. Podle policejní mluvčí Ivany Balákové nikdo nezemřel.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies