„France Télécom se rozhodla přerušit obchodní jednání se švédskou společností, protože její vedení se nedokázalo domluvit na ceně,“ cituje americký list Financial Times ze zprávy France Télécom.

Francouzi nabídli za švédskou společnost zhruba 30 miliard eur – více než 52 procent z nabízené částky chtěli zaplatit v hotovosti a zbytek v akciích. Vedení TeliaSonery, v níž drží více než polovinu akcií stát, se ale navrhnutá částka zdála malá – i přes to, že tržní hodnota společnosti se v době zveřejnění nabídky zvýšila téměř o čtvrtinu. Výkonný ředitel France Télécom Didier Lombard agentuře Bloomberg ještě před necelým měsícem sdělil, že reakce akcionářů švédské společnosti se dala očekávat a další jednání o ceně považoval za samozřejmost.

„To, že Francouzi již nechtějí ve fúzi pokračovat, je správná věc. Spolupráce s nimi by nebyla tolik obsáhlá, jak se očekávalo,“ říká agentuře Bloomberg analytik společnosti Dexia Securities v Bruselu Rob Goyens.

Sloučením France Télécom a TeliaSonera by vznikl evropský telekomunikační gigant, jenž by měl téměř 240 milionů zákazníků ve třiceti zemích – tímto číslem by předběhl současnou evropskou jedničku Deutsche Telekom. V oblasti mobilních služeb mohla nově vzniklá společnost získat až 169 milionů uživatelů.