„Důvodem ke změně obchodního názvu společnosti je fakt, že se změnil majoritní vlastník. Telefónica už není největším akcionářem," podotkl mluvčí. Odkoupení většinových podílů v české a slovenské pobočce Teléfoniky skupinou PPF schválila v půlce ledna Evropská komise. Investiční společnost nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v české Telefónice 65,9 procenta akcií, ve slovenské sto procent. Cena za transakci byla 63,6 miliardy ko­run.

Firma již na konci ledna učinila některé personální změny. Dozorčí rada do funkcí členů představenstva zvolila Martina Vlčka a Michala Frankla. Novým předsedou dozorčí rady byl zvolen ředitel investiční divize PPF Martin Štefunko. Do dozorčí rady byl kooptovaný spolu se spoluvlastníkem PPF Ladislavem Bartoníčkem, který se stal prvním místopředsedou, a Vladimírem Mlynářem, který je v PPF zodpovědný za PR a vztahy s veřejným sektorem.

Největší tuzemská telekomunikační firma také minulý týden oznámila, že sníží počet svých divizí z devíti na sedm a výrazně zjednoduší strukturu firmy. Rozpustí divize Marketingu, Podpůrných služeb a Korporátní komunikace a nově vytvoří samostatnou divizi IT. Cílem tohoto opatření je zeštíhlení organizace a s tím spojené zrychlení rozhodovacích procesů.

Telefónica má v ČR kolem 5,1 milionu mobilních zákazníků a provozuje 1,4 milionu pevných linek. V roce 2012 měla firma čistý zisk 6,78 miliardy ko­run.