„Jaderné palivo máme na rok provozu. Takže není to nic časově tak dramatického, že bychom nějakou mimořádnou situaci nedokázali řešit," řekl novinářům Beneš. Bělobrádek dodal, že vláda se případnými komplikacemi v otázce dodávek jaderného paliva zabývala. Řešila i možný nedostatek jiných dovážených komodit. „Krizové scénáře jsou připraveny a je to otázka bezpečnosti i strategie. Můžu všechny uklidnit, že nic akutního se stát nemůže," řekl Bělobrádek.

Místopředseda vlády se zastupiteli společnosti ČEZ v Temelíně hovořil především o propojení vědy a výzkumu s energetikou. Bělobrádek uvedl, že vznikne pracovní skupina, která by se měla zabývat komplexně celým sektorem jaderné energetiky. „Potřebujeme vzdělané lidi, kteří budou neustále pracovat na tom, aby se zvyšovala účinnost a využitelnost všech forem energie," řekl vicepremiér. Dodal, že při dnešní návštěvě jaderné elektrárny probírali také otázku nakládání s použitým jaderným palivem a jakým způsobem dále rozvíjet obnovitelné zdroje.

Temelín před pár dny ukončil odstávku prvního bloku. Jeho výkon by se po ní měl zvýšit o dvě procenta a dosáhnout dosud nejvyšší hodnoty 1078 MWe. Před odstávkou pracoval první blok na výkonu 1056 MWe.