Jejímu vedení experti předali jeednáct návrhů na vylepšení práce, šest dobrých zkušeností může sloužit za vzor ostatním elektrárnám, řekl ve čtvrtek novinářům v Temelíně za misi Pierre Gest.

„Prověrka splnila naše očekávání. Jsou o předávání zkušeností v jaderném průmyslu. Doporučení neznamenají, že něco děláme špatně. Je to o tom, jak věci dělat lépe," řekl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský. „Končíme pětiletý projekt zlepšování elektrárny (B15T) a připravujeme nový střednědobý plán dalšího rozvoje. Závěry prověrky jsou pro nás cenné a do tohoto plánu je promítneme," dodal.

Podle expertů na bezpečnost jaderných zařízení by se vedení Temelína mělo zaměřit třeba na efektivnější ohlašování menších nedostatků a zlepšit dodržování platných postupů pro prevenci lidských chyb. V elektrárně se podle nich vyskytuje velké množství dočasných úprav systémů, mnoho z nich pak bez konkrétního harmonogramu.

„My v elektrárně sbíráme a vyhodnocujeme spoustu drobných událostí, data analyzujeme podle oblastí a profesí, například požární ochrany, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, (…) a jedno z doporučení, které nám z diskusí vyplynulo je to, abychom nejen analyzovali jednotlivé oblasti každou zvlášť, ale hledali, zda tam nejsou společné příznaky, které by mohly být základem pro zpětnou vazbu a zlepšení. Sestavte si tým, který bude hledat společné jmenovatele, znělo doporučení," řekl k jednomu z nich Štěpanovský.

Podle ředitele odboru kontroly jaderných zařízení SÚJB Zdeňka Tipka mise nezjistila nic, co by nasvědčovalo tomu, že provoz elektrárny není bezpečný.

Naopak v jiných elektrárnách by se mohl uplatnit výkonný počítačový software, který zvyšuje efektivitu přípravy a odpojování zařízení elektrárny při údržbě, a také opatření, jež elektrárna zavádí k přesné regulaci chemických parametrů, která omezují korozi v systému chlazení reaktoru, a tím omezují ozáření pracovníků.

Temelín po dobu tří týdnů prověřovalo dvanáct odborníků z osmi zemí. Kontrolovali organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a systém řízení havarijních stavů. Získané informace porovnávali s kritérii MAAE a výsledky ostatních elektráren. Ve čtvrtek předali vedení elektrárny první předběžné výsledky, které obsahují 11 doporučení a návrhů na zlepšení a šest dobrých zkušeností. Konečnou zprávu budou zpracovávat tři měsíce a poté ji předají vládě.

Temelín teď bude mít rok a půl na to, aby doporučení od mezinárodních odborníků uvedl do praxe. V polovině roku 2014 přijedou experti z MAAE opět na jih Čech a ověří si, jak se s doporučeními elektrárna vypořádala.

V elektrárně Temelín loni provozovatel (ČEZ) evidoval a vyhodnotil 216 událostí. Z nich 64 bylo klasifikováno jako významné. Celkem 17 událostí SÚJB hodnotil podle mezinárodní stupnice INES stupněm nula (odchylka) a jedna událost stupněm jedna (anomálie), přičemž INES jich má osm – od nuly po sedmičku, jíž se označuje velmi těžká havárie. První blok Temelína vyrábí elektřinu od roku 2000, druhý od roku 2002. Jeho výstavbu, stejně jako plánovanou dostavbu provázejí protesty ekologických aktivistů. Jaderná elektrárna Temelín má letos o Vánocích poprvé překonat výrobní hranici 15 miliard kWh.

Pro Temelín to byla 26. mezinárodní kontrola. Poslední prověrku Temelín absolvoval loni, kdy elektrárnu hodnotilo sedmnáct odborníků v rámci mise WANO (Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren).