Podle něj měla odstávka druhého temelínského bloku původně začít těsně před Vánocemi a skončit v prvním lednovém týdnu. ČEZ ji ale s ohledem na stabilizaci provozních parametrů turbíny druhého bloku zrušil. Naopak s připojením prvního bloku energetici počítají v polovině prosince. Původně měla aktuální odstávka prvního bloku končit první prosincový týden.

Nyní společnost ČEZ posunula odstávku prvního bloku do poloviny prosince. "Na délku odstávek má vliv množství a výsledky prováděných kontrol. Jejich průběh a případné opravy komplikují především přístupnost technologií," uvedl Sviták. Dodatečně podle něj firma do odstávky zahrnula kontroly systému drenáže a odluhů nejaderné části parogenerátorů.

Podle energetiků nebude mít situace vliv na dodávky elektřiny. Do provozních výsledků se pozitivně promítne zrušení dvoutýdenní odstávky druhého bloku, která byla plánována na přelom roku kvůli úpravám na turbíně. "Aktuálně pracuje druhý blok na plném výkonu. Všechny provozní parametry turbíny jsou stabilní. Pro odstavení bloku aktuálně nevidíme důvod. Analýzy příčin nárůstu chvění turbíny, ke kterému opakovaně v minulých týdnech docházelo, i způsob konečného řešení, ale od výrobce očekáváme," dodal Sviták.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 10,8 miliard kilowatthodin elektřiny. První elektřinu vyrobila v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem elektřiny v České republice. Svojí produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4,5 roku, českým domácnostem by stačila na celý rok.