K němu se odvolala společnost Dial Telecom, která byla ze soutěže kvůli nesplnění kvalifikačních předpokladů vyřazena. Firma kritizuje hned několik podmínek tendru, které jsou podle ní nesplnitelné, píšou Hospodářské noviny (HN).

Dial Telecomu nejvíce vadí údajná neprůhlednost kritérií tendru. Cena má v hodnocení váhu 45 procent, deset procent je za termín spuštění a ze zbývajících 45 procent rozhodne „kvalita nabídky". Uchazeči tak podle firmy nevědí, co přesně bude posuzováno.

Firmě se ale nelíbí ani některé další podmínky. „Jsou tam požadavky, které, myslím, nemohou ani konkurenti splnit, aniž by lhali," řekl deníku Robert Horáček z Dial Telecom. Provozovatel SMS jízdenky má například posílat peníze vždy k osmému dni v měsíci, operátoři přitom peníze posílají až k desátému dni. Neúměrná je podle mínění společnosti i požadovaná milionová pokuta za den nedostupnosti služby. Obtížně se prý dá splnit také požadavek, aby byl dopravní podnik do 15 minut informován o výpadku sítě.

S připomínkami souhlasí i někteří konkurenti. „Dial Telecom má podle mě ve většině námitek pravdu," sdělil HN Roman Jánský, šéf firmy Airtoy, která se tendru také účastní. Společnost Renards protendr, jež výběrové řízení organizuje, ale stížnost neuznala a na požadavcích trvá.

Brněnský dopravní podnik nyní posuzuje nabídky čtyř firem. Nejlevnější je podle HN nabídka společnosti Materna, která požaduje 15,88 procenta z ceny jízdenky. To je o třetinu až polovinu méně než u jiných SMS jízdenek v ČR. Podle některých konkurentů je cena nereálně nízká, nepokryje prý ani náklady. „Můžu každého ujistit, že na tom neproděláme. Nejsme stát, abychom si mohli donekonečna někde půjčovat," řekl deníku šéf Materny Martin Košut.