"Upřímně litujeme toho, co se stalo v roce 2014, a uděláme vše pro to, abychom obnovili důvěru v naše podnikání a naši značku," uvedl generální ředitel Teska Dave Lewis.

Uměle nadhodnocené zisky uvedly v omyl investory

Firma souhlasila s tím, že Úřad pro finanční etiku (FCA) označil její jednání za "zneužití postavení na trhu", a souhlasila s jeho nařízením vyplatit investory, kteří koupil její akcie v období od 29. srpna do 19. září 2014. Tato kompenzace Tesco vyjde na 85 milionů liber.

Společnost Tesco na podzim roku 2014 přiznala, že nadhodnotila své zisky o více než 260 milionů liber. Později byl navíc tento údaj zpřesněn směrem vzhůru, a to na 326 milionů liber.

Loni v září SFO v souvislosti s účetním skandálem obvinil tři bývalé vedoucí pracovníky Teska, které příští rok čeká soudní proces. Obvinění zahrnují falšování účetnictví a podvod.

Tesco je třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Na českém trhu působí od roku 1996, v zemi provozuje přes 200 obchodů a zaměstnává asi 13 500 lidí. V loňském roce se firma v Česku vymanila z vysokých ztrát a vykázala rekordní zisk 3,3 miliardy Kč.

Čtěte také:

Společnosti Tesco hrozí kvůli účetnímu skandálu miliardová pokuta
Tesco se loni v Česku vymanilo ze ztrát a vydělalo přes 3 miliardy
Tesco prodalo pražské Obchodní centrum Letňany