Náklady na zjišťování obsahu dioxinů v potravinách a krmivech v Česku překročily 1,5 milionu korun, informovalo dnes ministerstvo zemědělství (MZe). Dosud provedené testy zvýšený výskyt rakovinotvorných dioxinů v potravinách na českém trhu neprokázaly. Aféra kolem nadměrného výskytu nebezpečné látky vypukla v Německu na přelomu roku.

Odběr vzorků pokračuje

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala k dnešnímu dni 27 vzorků vajec, drůbežího, vepřového i hovězího masa. Známy jsou zatím výsledky 25 z nich. Všechny vyhodnocené vzorky vyhověly limitům na dioxiny. Náklady na laboratorní analýzy dosáhly zhruba 500.000 korun. „SZPI i nadále pokračuje v odběru vzorků v tržní síti, především v supermarketech a především s vazbou na Německo,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Státní veterinární správa (SVS) odebrala celkem 38 vzorků vajec, vepřového, drůbežího a krůtího masa, z toho bylo vyhodnoceno 31. Také zde byly všechny vzorky negativní. Do konce ledna by množství prošetřených vzorků mělo vzrůst na 45. Náklady na analýzy představují přibližně 800.000 Kč.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) do dnešního dne odebral devět vzorků, z nichž sedm bylo předáno do laboratoře Státního veterinárního ústavu Praha – Lysolaje. „Zatím jsou hotovy čtyři výsledky s negativním obsahem dioxinů,“ řekla Dvořáčková, podle níž náklady na testy zaměřené především na tukové krmné směsi a krmné suroviny obsahující tuk rostlinného původu pocházející z Německa se pohybují kolem 300.000 korun. „V případě, že i další výsledky budou negativní, bude se odebírat maximálně 15 vzorků,“ sdělila mluvčí. Jakmile německé úřady zveřejní přesný původ kontaminace tuku, který byl použit při výrobě kontaminovaných krmiv, zaměří ústav kontroly tímto směrem.

Dioxinem kontaminovaný tuk

Vyšetřování ukázalo, že výrobce krmných tuků ze severu Německa používal k jejich produkci látky určené výhradně k technickým účelům, například výrobě papíru. Na trh dodal až 3000 tun dioxinem kontaminovaného tuku, který mohl zamořit až 150.000 tun krmiva pro hospodářská zvířata. Zvýšené množství rakovinotvorné látky bylo následně odhaleno i ve vepřovém mase. V důsledku aféry bylo v Německu uzavřeno několik tisíc farem.

Asi 4,5 tuny potenciálně kontaminovaného vepřového se dostaly také do Česka. Část této dodávky české dozorové orgány zajistily, její zamoření dioxiny zkoušky však neodhalily.

Češi v Evropské unii prosazují, aby vejce, vepřové a drůbeží maso měly vlastní „rodné listy“. Ty by úřady, prodejce i spotřebitele jasně informovaly o tom, odkud výrobek pochází. Návrh padl na pondělním jednání ministrů zemědělství v Bruselu v rámci debat o reakcích na německou dioxinovou aféru.

Podrobné informace o původu kvůli nemoci šílených krav jsou nyní v EU povinné u hovězího masa. Češi se v EU řadí mezi zastánce toho, aby se opatření rozšířilo i na další produkty.

Evropská komise hodlá v příštích týdnech navrhnout nová opatření, která by měla pomoci zabránit opakování situací podobných dioxinové aféře.

Více k dioxinové kauze čtěte ZDE