Po ukončení výroby v pelhřimovské textilní firmě Alfatex se do problémů dostal i studijní obor oděvní technik na Střední škole Pelhřimov.

„Letos se nám nepodařilo otevřít první ročník,“ podotkla Jana Benešová, učitelka odborného výcviku, a dodala, že v současné době navštěvuje tento obor 48 studentek ve třech třídách.

Mladé dívky mají strach z budoucího uplatnění. Ten je ale podle Jany Benešové naprosto zbytečný. „Není to tak, že naši žáci by hned museli jít pracovat do Alfatexu nebo jiné oděvní firmy. Praxe v oděvnictví činí jen třicet procent výuky. Zbylý čas sedí v lavicích, kde studují mimo jiné i dva cizí jazyky, matematiku nebo pracují na počítačích,“ přiblížila Benešová.

Dívky ale přeci jen nejvíc baví navrhování vlastních modelů a předvádění toho, co samy vytvořily.

Studentky chtějí v Jihlavě vyhrát

„Nejzajímavější je pro mě připravování módních kolekcí na různé soutěže. Moc mě to baví, mám ráda módu. Vlastně už ve třetí třídě jsem věděla, že chci šít šaty,“ vyprávěla studentka třetího ročníku Lucie Hernová.

Ta nejbližší soutěž školu čeká už za měsíc v Jihlavě, kde se dívky představí i jako modelky. „Jde o celostátní soutěž Mladý módní tvůrce. Dívky budou prezentovat svou práci v několika kategoriích. Samy je i předvedou,“ uvedla učitelka Dagmar Marešová.

Přípravy šatů jdou tedy nyní do finále. Propracovanost a detaily na návrzích se hodnotí především. Hlavní tedy je neponechat nic náhodě. To někdy chce i notnou dávku trpělivosti. „Našít krajku na jedny z šatů trvalo šest dní praxe. Naštěstí pracujeme na návrzích společně a doplňujeme se. Každý vymyslí něco originálního,“ prozradila studentka Jana Holánková.

A jaké že mají dívky ambice? Jednohlasná odpověď, vyhrát. „Těším se taky na to, s jakými modely přijedou ostatní školy. No uvidíme, jak to dopadne,“ dodala Eliška Kotková, která kromě společenských šatů předvede i spodní prádlo.