Odebrání licence pravděpodobně povede k ukončení činnosti CEZ Shpërndarje. Datum nového výběrového řízení Cipaová podle agentury AP neoznámila. Zbývající podíl ve společnosti vlastní albánský stát.

Energetický regulátor ERE podle mluvčí zahájil řízení směřující k odebrání licence, které by mělo být uzavřeno do konce měsíce. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová dnes sdělila, že podle jejích informací by se o licenci pro CEZ Shpërndarje mělo rozhodovat 17. ledna.

ČEZ se prý připravuje na arbitrážní spor

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden v rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že se dá očekávat, že albánské úřady licenci CEZ Shpërndarje v lednu odeberou. ČEZ se podle něj připravuje na arbitrážní spor s Albánií o náhradu škody za zmařenou investici.
AP uvedla, že v případě odebrání licence CEZ Shpërndarje řízení distribuční společnosti pravděpodobně převezme vláda.

Skupina ČEZ vstoupila do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostala do problémů, když státní regulátor téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

CEZ Shpërndarje se také potýká se špatnou platební morálkou albánských odběratelů. V listopadu odpojila od sítě státní vodárny, aby je přinutila zaplatit dluhy za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur (960 milionů korun). Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila.

V prosinci albánská vláda českou energetickou společnost obvinila, že jí dluží jednu miliardu dolarů (19 miliard korun)na škodách, které v Albánii způsobila. ČEZ o tomto dluhu pochybuje.