Šampionem letošního Salonu vín se stalo Chardonnay 2011, pozdní sběr, které do soutěže poslalo Zámecké vinařství Bzenec. Pod společnost z Hodonínska spadá rovněž mikulovský Mikrosvín.

Unikátní šarže

Výsledky oznámili ve čtvrtek v podvečer zástupci Národního vinařského centra v mikulovském hotelu Galant. „Jde o unikátní menší šarži čtyř tisíc kusů lahví. Patří do řady Chateau Collection Reservé, která je určena převážně pro gastronomii. Hrozny pocházejí z vlastních vinic z Vracova, viniční trati Klínky, která je asi třináct let stará. Ocenění je pro nás velkým úspěchem i vzhledem k tomu, že titul Šampiona získala naše společnost již před dvěma lety," uvedl generální ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Bořek Svoboda.

Úspěch je o to cennější, že v letošním ročníku porotci hodnotili rekordní počet šestnácti set vzorků. „Šampion pro rok 2013 se bude muset prosadit opět mezi více soupeři, a půjde tak nepochybně o víno naprosto výjimečné a svou kvalitou výrazně přesahující hranice České republiky a středoevropského vinařského regionu," prorokoval ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Velmi intenzivní vůně

Měl pravdu. Vůně vítězného vína je velmi intenzivní a přitom jemná, s projevem čerstvého žlutého ovoce přecházející až do medových tónů. Chuť je plná a velmi strukturovaná, se svěží kyselinou a s náznakem zralých citrusů.

Titul šampiona míří do Bzence po roční přestávce, kdy se prestižním oceněním pyšnily Vinné sklepy Valtice. Ty byly loni úspěšné s Ryzlinkem vlašským 2009, výběrem z hroznů.

Že pro úspěšné podniky nejde jen o prestižní ocenění, ale i ekonomický přínos, lze sledovat právě na příkladu loňského šampiona z Valtic.

Je vyprodáno

Vítězný vzorek je vyprodaný, přestože jeho majitelé postupně navýšili cenu až na 490 korun. Z dvaceti tisíců litrů zbylo pouhých tři sta, které jsou v soukromém archivu. Běžně už k dostání není. „Přínos značky šampiona Salonu vín je jednoznačný. Víno získalo publicitu, cenu jsme zvýšili také proto, abychom uspokojili většinu zájemců a nevyprodali jej třeba za pouhý měsíc," říkal ve čtvrtek jeden z majitelů valtického vinařství Marek Šťastný.

Ačkoliv tentokrát slaví zejména v sousedním okrese, někteří vinaři z Břeclavska už nedočkavě vyhlíží dvanáctý únor. To totiž pořadatelé zveřejní vítěze jednotlivých kategorií, nejlepší kolekce a sto vín, jež se stanou součástí elitní společnosti roku. O té porotci rozhodli ve čtvrtek dopoledne ve druhém hodnotícím kole. „Jde o perfektní ročník. Vína vynikají vysokou kvalitou. Jsou plná, aromatická a kořeněná, takže se lidé mají nač těšit," dodal Krška.