„Je to nádhera, jsme strašně moc rádi. Vůbec jsme to nečekali. Na vyhlášení dorazila pomalu půlka dědiny, přijeli jsme si to hlavně užít. Že vyhrajeme, to nás ani nenapadlo,“ popsala bezprostředně po vyhlášení výsledků heřmanovská starostka Pavla Chadimová.

Hlavní klady, které přispěly k vítězství, jsou podle ní hlavně semknutost a pospolitost obyvatel vsi. „Prostě držíme všichni spolu a lidé sami mají chuť se do chodu obce zapojovat,“ podotkla starostka.

Jeden milion korun, který vítězná vesnice v soutěži získala, poputuje na další zvelebování Heřmanova – pravděpodobně na opravu tamní školy nebo kulturního domu. Jeden milion korun již Heřmanovští mají z vítězství v krajském kole klání.

KRYTÝ BAZÉN v Mladé Boleslavi funguje více než rok a u návštěvníků se těší stále větší oblibě.
Boleslavský bazén usiluje o titul Stavba roku

Vítězové již 23. ročníku byli za účasti ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové slavnostně vyhlášeni v Luhačovicích.

„Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova se v uplynulých třiadvaceti letech stala fenoménem českého, moravského a slezského venkova. Jejím cílem je mimo jiné povzbudit obyvatele obcí k aktivní účasti na rozvoji svého domova, otevřít rozmanitost a pestrost programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam našeho venkova," řekla při příležitosti předání cen Šlechtová.

Vyhořelá chata Libušín na Pustevnách se už začíná pomalu rýsovat. Její dokončení je naplánované na konec června roku 2019.
Vyhořelý Libušín získává zpět svou podobu. Otevřen bude na podzim 2019

Letos se soutěže zúčastnilo 213 obcí ze třinácti krajů České republiky. Do finále postoupili ty, které zvítězily v krajském kole a získaly tak Zlatou stuhu.

V rámci celostátního kola byla již potřetí udělena také „Vesnice roku 2017 – Cena veřejnosti“, kterou vyhlásil předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl. Ta putuje do Slavkova ze Zlínského kraje.

Ministryně Šlechtová udělila i „koláčovou cenu“ za nejlepší domácí koláče. A odkud chutnají nejlépe? Prvenství si vysloužily Břasy na Plzeňsku.

Finalisté soutěže Vesnice roku 2017:
Břasy - Plzeňský kraj
Heřmanov - Kraj Vysočina
Hvožďany - Středočeský kraj
Kruh - Liberecký kraj
Křtiny - Jihomoravský kraj
Libochovany - Ústecký kraj
Lukavice - Pardubický kraj
Přepychy - Královéhradecký kraj
Pištín - Jihočeský kraj
Skalná - Karlovarský kraj
Slavkov - Zlínský kraj
Vápenná - Olomoucký kraj
Větřkovice - Moravskoslezský kraj

Moštování, ilustrační foto.
Mirovická moštárna letos provoz nespustí. I jinde je jablek málo