Podle něho Česká republika svůj postoj koordinuje v rámci Evropské unie, jejímž kandidátem na tento post je bývalý francouzský ministr Dominique Strauss-Kahn. "Nepovažujeme za seriózní tento návrh měnit," řekl Topolánek.

Podle prezidenta Václava Klause je ruská nominace Tošovského podivná, o to víc, že česká vláda nominovat ani podpořit Tošovského na tento post nehodlá. Nebývá prý obvyklé, že jeden stát kandiduje občana jiné země. O důvodech či pozadí této zvláštní nominace pan prezident spekulovat nechce, tlumočil prezidentův názor ředitel jeho tiskového odboru Petr Hájek.

Naopak bývalý prezident Václav Havel nominaci Tošovského na post výkonného ředitele MMF přivítal. "Josefa Tošovského znám jako zkušeného bankéře i jako předsedu vlády. Je to slušný člověk, který rozumí své věci. Jeho nominace do této prestižní funkce je velká pocta pro Českou republiku," sdělil tajemník Havla Jakub Hladík.

Sám Tošovský si ruské nominace považuje a mluví o příznivé reakci na ni ve světě. "Je pro mě velkou ctí být zvažován na nejvyšší funkci v MMF," uvedl Tošovský. "Jsem potěšen, že moje navrhovaná nominace se setkala s pozitivní reakcí ministrů financí a guvernérů (centrálních bank) několika zemí ve všech světových regionech," uvedl bývalý guvernér ve sdělení zaslaném ČTK.

Moskva považuje Tošovského za "správného člověka ve správné chvíli na správném místě", uvedlo dnes ruské ministerstvo financí podle agentury Itar-Tass. Dodalo, že kandidát je znám rozsáhlými praktickými zkušenostmi na poli mezinárodních hospodářských vztahů a je "všeobecně respektovaným odborníkem v otázkách finanční stability".

Ruské ministerstvo uvedlo, že nominaci Tošovského konzultovalo s partnery z dalších zemí. Ubezpečilo se přitom, že většina z nich je pro výběr šéfa MMF na základě konkurence.

Ministr financí Alexej Kudrin později novinářům řekl, že otevřenou volbu šéfa MMF z více návrhů podpořily v rozhovorech s ním přední rozvojové mocnosti, známé pod zkratkou BRIC - vedle Ruska Brazílie, Indie a Čína. Dodal, že o výsledku rozhodne především postoj Spojených států; ty zatím proti Straussi-Kahnovi nic nenamítaly. Na tom, že Česká republika kandidaturu svého rodáka nepodporuje, neshledává Kudrin "nic strašného".

Nejvyšší post v MMF od založení světových finančních institucí v roce 1945 obsazují zástupci západoevropských zemí, zatímco Spojené státy mají nepsaný nárok na prezidenta Světové banky. Podle dnešních Hospodářských novin chce Rusko nominací Tošovského "vrazit klín" mezi země EU.

Takové názory ale Moskva odmítá. Rusko nebylo k nominování Tošovského vedeno politickými motivy, nýbrž "profesionálními důvody", řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Tato nominace není v žádném případě namířena proti Straussi-Kahnovi," ubezpečoval mluvčí.

Volba nového šéfa MMF se uskuteční kvůli předčasnému odstoupení Španěla Rodriga Rata. Ten post zastává od roku 2004 a jeho funkční období by trvalo do roku 2009. Rada MMF minulý měsíc rozhodla, že přijme nominaci od kterékoli ze 185 členských zemí a předložené kandidáty posoudí v září.