VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tradice kvalitního masa v Pacově slaví dvacet let

Pacov /ROZHOVOR/ - Uznávané a velmi vyhledávané je řeznictví Václava Klátila v Pacově na Pelhřimovsku. Šestapadesátiletý Václav Klátil za své kvalitní a především poctivé české výrobky získal nespočet ocenění na Mezinárodním mistrovství řezníků a uzenářů v rakouském Welsu.

17.3.2011 2
SDÍLEJ:

Pracovní den Václava Klátila začíná zatápěním v udírně. Klobásky zavoní obchodem navečer. Foto: DENÍK/ Alexandra Knapová

V sobotu jeho firma navíc oslaví dvacet let od svého založení.

Co Vám jako řezníkovi chutná nejvíce? Nejste už přejedený?

Přejedený nejsem. Maso i výrobky z něj mám velmi rád. Zrovna před hodinou jsem ochutnal teplou sýrovou klobásu. Asi před měsícem jsem začal vyrábět pravé vídeňské párky se sýrem, které jsou chuťově velmi dobré.

Takže asi není den, kdy byste si maso nebo cokoliv z něj odpustil?

Většinou ne. Záleží na práci. Dobré věci ale velmi rád ochutnám. Když jsem třeba na dovolené, tak se občas přistihnu, že se mi stýská už po té vůni a chuti masa. To, aby dobře chutnalo, musí být správně odležené, nasolené a okořeněné.

A co sladké? Dáte si ho občas, abyste vyvážil chutě?

Také ho mám rád, ale že bych ho vyloženě musel, to tedy zase ne. Spíše preferuji maso a dobré pečivo, teplý chleba to je chuťovka.

Je ve firmě zapojena celá rodina?

Vesměs ano. Manželka i starší dcera zde pracují nepřetržitě (smích). Mladší dcera studuje vysokou školu, když přijede, tak je zapojena do pracovního procesu také.

Jak vypadá pracovní den řezníka?

V pondělí máme vždy zavřeno. Vyřizuji nejdůležitější úřední věci a připravuji se na celý pracovní týden. Od úterý do pátku vstávám pravidelně okolo čtvrté hodiny ranní. Moje první kroky vedou do udírny, kde zatopím. To je to hlavní. Vyjedu s klecí a celou jí navěsím masem. Navečer jsou výrobky hotové. Vždy chci, aby byl v obchodě dostatek masa, výrobků, prostě celého sortimentu.

Některé výrobky získaly prestižní ocenění na Mezinárodním mistrovství světa uzenářů a řezníků v rakouském Welsu. Jak jste se na takovouto prestižní soutěž dostal?

Do Rakouska jezdím už od roku 1999. Poprvé jsem tam ale své výrobky začal vystavovat až v roce 2006. Tehdy jsem přivezl tři výrobky a všechny získaly stříbrné medaile. Vzpomínám si, že tehdy tam Českou republiku reprezentovaly asi tři další firmy. Za dva roky, protože mistrovství se koná vždy v sudých letech, jsem udělal největší terno. Vystavil jsem tři výrobky a získal jsem jednu zlatou a dvě stříbrné medaile. Od té doby mě naši rakouští sousedé hodně uznávají a berou. Rakušané jsou patrioti a uzenářské řemeslo si berou hodně k srdci.

Konkurence je v Rakousku velká. Mistrovství se pravidelně zúčastňuje okolo dvaceti evropských zemí. Nechybí ani Kanada či Nový Zéland.

Ano, to je pravda. Loni jsem vystavoval opět tři výrobky. Byl jsem jediný reprezentant České republiky, a navíc ještě k soutěžícím přibyli zástupci z Asie a Indie. Do Pacova jsem přivezl tři stříbrné medaile. Bohužel mi o jeden bod uteklo zlato. To se ale nedá nic dělat. Je to pro mě impuls do příštího roku.

Co nejvíce chutná pacovským zákazníkům?

Dalo by se říci, že lidé v regionu kupují prakticky všechny naše výrobky. Od polského salámu přes vídeňské či obyčejné párky až po sýrové klobásy či uzené maso.

Chystáte na 19. března, kdy oslaví vaše uzenářství dvacet let od svého založení, nějaké oslavy?

Ano, chystám na 19. března takové setkání s lidmi, kteří se mnou po dobu dvaceti let spolupracovali a pomáhali mi vytvářet to, čeho jsem dosáhl. Jak doma tak i v zahraničí.

Čtěte také: Hlavně nic nešidit, říká řezník

Autor: Alexandra Knapová

17.3.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
1 7

Češi mají ve vesmíru svou první nanodružici. Vědcům zatím dělá radost

Stařenka v domově důchodců - ilustrační foto
13 7

Rozdíl mezi výplatou a důchodem je v Česku skoro nejvyšší v EU

Britové se pyšní novou válečnou lodí. Jde o největší plavidlo Jejího Veličenstva

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ze skotských doků v Rosythu vyrazila ke své první cvičné plavbě nejnovější chlouba královského námořnictva HMS Queen Elizabeth. Jde o doposud největší a nejpokročilejší britské válečné plavidlo v historii. Světlo světa spatřilo po osmi letech vývoje. Dokáže nést čtyřicet letadel a může na ní působit až tisíc mariňáků.

Vedení ODS schválilo program i kandidátky, chce hájit svobodu a demokracii

Vrcholné orgány ODS dnes definitivně schválily program i kandidátky pro podzimní volby do Sněmovny. Na tiskové konferenci po jednání výkonné rady a republikového sněmu ODS to řekl předseda strany Petr Fiala. Podle něj jde ODS do voleb s cílem hájit svobodu a demokracii. Fiala se domnívá, že tyto hodnoty jsou v ohrožení.

AKTUALIZUJEME

V čele ANO bude ve středních Čechách Babiš. Pilný na Vysočině kandidovat nebude

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš bude lídrem pro sněmovní volby ve středních Čechách. Žádost tamních oblastních organizací dnes potvrdilo předsednictvo hnutí. Babiš chtěl původně kandidovat až z posledního místa a neúspěšně k tomu vyzval i šéfy ostatních stran. Hnutí to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

Rakouský prezident přijel do Prahy vlakem, Sobotka ho vítal na nádraží

Na první návštěvu České republiky ve funkci rakouského prezidenta přijel do Prahy vlakem Alexander Van der Bellen. Na pražském Hlavním nádraží ho uvítal hradní ceremoniář Miroslav Sklenář a jednotka Hradní stráže. V historickém salonku nádražní budovy se pak s Van der Bellenem setkal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V úterý se sejde i s prezidentem Milošem Zemanem, ten se ale plánovaného podnikatelského fóra nezúčastní kvůli návštěvě Vysočiny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies