Páry, které nemají děti nebo nejsou zatím školou povinní a mohou tak cestovat jindy než v červenci a srpnu, nebo ti, kdo si léto chtějí jenom prodloužit, objevili výhody letní dovolené mimo dva hlavní prázdninové měsíce. Do této skupiny patří dlouhodobě i senioři. Vyplývá to z údajů Asociace cestovních kanceláří.

Ilustrační foto.
V autě cestou za odpočinkem nechte nohy dole, radí policisté

Výhody pozdější dovolené jsou přitom nesporné. V září či říjnu je stále pěkné počasí, ale zpravidla nebývá takové horko, což umožňuje více cestovat a poznávat destinace. Také ceny jsou většinou příznivější než v hlavní letní sezóně a v neposlední řadě je zde mnohem méně turistů, pláže tedy nebývají tolik přeplněné.

Zájem o letní dovolené je letos v celé Evropě rekordní. Již předprodeje „first-minute“ byly v porovnání s předchozími lety často dvojnásobné. A proto některé destinace v Řecku, Španělsku, například na Mallorce, a v Itálii byly již v těchto předprodejích značně probrané.

Praha. Ilustrační foto.
Deloitte: Česko zůstává v kvalitě života na 22. místě

Stejný zájem se očekává i o odlety v září a říjnu. Češi tak kopírují model, který se již několik let objevuje na německém, britském, ale i skandinávském trhu.

Pokud se někdo bude rozhodovat o podzimní dovolené až v půlce srpna, bude muset dělat kompromisy ohledně hotelu, ale možná i destinace. Mezi nejvyhledávanější destinace patří letecky Řecko, Itálie (Kalábrie, Sardinie, Ischia), Turecko, Španělsko (Baleárské a Kanárské ostrovy), Egypt a Tunisko. Individuálně poté turisté cestují za památkami a krajinou nejvíce na Slovensko, do Rakouska či Itálie.

Filip Kretschmer se svým kolem připraveným na expedici.
Na skládačce projede pěti státy Evropy