Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila různá pochybení ve třetině kontrolovaných stánků a provozoven, které na vlakových nádražích nabízejí cestujícím občerstvení, denní tisk či různé služby. Mezi nejčastější prohřešky patřilo šizení zákazníků na porcích a špatné účtování. ČTK to oznámil mluvčí ČOI Tomáš Vozáb.

Při celostátní akci na tuzemských nádražích inspektoři ČOI provedli celkem 95 kontrol, zaměřili se například na trafiky, provozovny se smíšeným zbožím, restaurace, stánky s občerstvením a kadeřnictví. Nedostatky zjistili ve 32 případech.

Menší porce, předražené zboží

„Mezi nejčastější porušení právních předpisů patřilo nedodržení deklarované míry nebo hmotnosti podaných porcí nápojů a pokrmů,“ uvedl Vozáb. ČOI zjistila také předražení kontrolního nákupu o 11 a 15 korun. Někteří obchodníci zákazníky nesprávně informovali o ceně výrobků či nevydali potvrzení o zakoupení výrobku se všemi náležitostmi. ČOI v nádražních provozovnách zjistila také zakázaný prodej kusových cigaret a odhalila nebezpečný výrobek, který je zařazen ve evropském výstražném systému Rapex.

17 pokut

ČOI provozovatelům nádražních stánků uložila celkem 17 pokut v hodnotě 17.500 korun a v 16 případech s podnikateli zahájí správní řízení. Inspektoři zakázali prodej 203 kusů výrobků v celkové hodnotě 3959 korun.

„Vzhledem k míře zjištěných nedostatků budou kontroly se stejným zaměřením zařazovány operativně i nadále do plánu kontrolních akcí,“ uvedla ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová.