V kraji jich přibylo za tento měsíc 1872, zatímco vloni bylo toto číslo o téměř čtvrtinu nižší. „Hlavní vlna absolventů škol je ale obvyklá až v září,“ dodává k tomu ve zprávě ústeckého úřadu práce analytik Michal Tuček.

Ondřej Mysliveček, analytik firmy LMC, která spolupracuje s největšími portály nabízejícími práci – www. jobs a www.prace – konstatuje, že podle průzkumu trhu omezila nábor obsolventů zhruba čtvrtina firem. Uvádí ale, že by mohlo být ještě hůř. Ve srovnání se zahraničím je na tom ČR zatím dobře, průměrná míra nezaměstananosti absolventů je v rámci EU více jak patnáct procent.

Ústí není v čele

Přestože je v Ústí kromě středních škol i univerzita, nemá ve srovnání s dalšími okresy kraje nejvíce absolventů, kteří se zatím hlásí na úřadech jako nezaměstnaní. Se svými 264 se řadí až na páté místo. Vede Děčín (306 nezaměstaných uchazečů). Stále ale visí ve vzduchu otázka, kolik bývalých studentů přijde na úřady práce v září, kdy už jim prázniny opravdu skončí.

„Jsem zatím bez práce, ale na úřadě jsem ještě nebyl. Chci si užít poslední prázniny do poslední chvilky bez starostí, co bude dál,“ přiznal Deníku Lukáš Prokop, Ústečan, který právě ukončil studium ekonomického směru na jedné z pražských vysokých škol. „Podobně je na tom značná část mých spolužáků. Místo se totiž už špatné shání i v Praze“ doplnil. Během studií získal v rámci praxe trochu zkušeností, takže optimismus a víra, že bude brzy patřit mezi zaměstnané, ho neopouští ani v současné ekonomicky tíživé době. Jak reálné jeho naděje byly, ukáže právě konec září.

Sólo pro třináctku

Celkové počty nezaměstananých v kraji i okrese Ústí se už ale točí kolem třináctky. Zatímco kraji do ní 0,12 procenta chybí, okres už ji o 0,4 procenta překročil. Situace se tedy silně podobá té před třemi roky, po kterých přišla zatím velmi příznivá doba. V srpnu 2006 dosáhla míra nezaměstnanosti v kraji dokonce alarmujících 14, 2 procenta.

Bohužel v tomto případě se zlepšení v příštím roce ořekávat nedá. Dobré zprávy nepřicházejí. Trh práce je ve velku ekonomiky. „I nadále se prouští, podniky nemají jinou možnost, aby toto složité období přežily,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. On sám očekává, že se současná celorepubliková nezaměstnanost 8,5 procenta ještě přehoupne přes magickou desítku. Na konci srpna bylo v okrese Ústí jedno volné místo na 20,31 uchazečů.