Jen mírně podle ní roste podíl audioknih stahovaných proti těm, které si lidé kupují na fyzických nosičích, oproti loňských 28 procentům vzroste tento podíl podle ní letos maximálně o pět procent.

Zakládajících členů asociace bylo v roce 2014 sedm, letos vzrostl na 15. Sdružuje největší vydavatele audioknih. Šestileté působení na českém trhu dnes oslaví Audiotéka, největší český elektronický obchod s audioknihami, které už nabídlo produkty od 170 vydavatelů.

Běžné účty. Ilustrační foto.
Hledáte nejvýhodnější běžný účet? Vyzkoušejte nás

Největší podíl na trhu, dohromady víc než tříčtvrtinový, mají Radioservis Supraphon a Tympanum. K dispozici mají posluchači tisíce titulů. Jen Audiotéka nabídla za dobu svého působení 3482 audioknih, 56 jich vyšlo pod značkou Audiotéka. Audiotéka má přes 222.000 registrovaných uživatelů a distribuovala přes sedm milionů hodin mluveného slova, sdělila Alžběta Vorlová z Audiotéky. Nejdelší audioknihou je Přemyslovská epopej s 6332 minutami.

Rozmach audioknih způsobila v posledních letech možnost digitálního prodeje. Podle Svazu knihkupců a nakladatelů ještě v roce 2011 byl v Česku digitální prodej blízko nule, v roce 2012 se přiblížil deseti procentům. Předloni tvořil čtvrtinu celkového objemu.

Kreditní karty. Ilustrační foto.
Expensa se mění na Direct finance Europe. V Česku vzniká nová finanční skupina

Trend směřuje k vyššímu podílu stahování. U klasických vydavatelů jako je Supraphon a Radioservis jsou stále v převaze CD, u vydavatelů orientujících se na současnou literaturu dobrodružného a detektivního žánru, kde je publikum mladší, je někdy poměr vyrovnaný a u některých titulů dokonce vítězí digitální prodej.

V případě Audiotéky počet zakoupených audioknih, které uživatelé nakoupili přes e-shop a aplikace, za poslední rok činil 140.000, což je o 30 procent více než v předchozím roce. Audiotéka také uvádí, že jen za poslední rok v její nabídce přibylo přes 500 audioknih. "Mezi nimiž jsou i časopisy, které Audiotéka začala na českém trhu prodávat jako první - k poslechu jsou časopisy Forbes, Reportér a Respekt," uvedla Vorlová.

Ilustrační foto.
Praha versus zbytek republiky: Platy se začaly sbližovat. Pomalu, ale jistě