Ceny bytů budou v Česku letos pravděpodobně stagnovat. V loňském roce byty zlevnily v průměru o 3,3 procenta. V některých městech už ale začaly ceny znovu růst, uvedli dnes na setkání s novináři analytici poradenské společnosti King Sturge. Stagnaci cen bydlení na tuzemském trhu očekává také realitní síť Century 21.

„V první polovině letošního roku by se mohl trh lehce posunout z recese, ale žádné výrazné oživení nemovitostních obchodů nečekáme,“ uvedl generální ředitel Century 21 Česká republika Aleš Mazgaj. Klíčový pro realitní trh bude podle něj vývoj nezaměstnanosti, inflace a koupěschopnosti obyvatelstva.

Ze sledovaných měst se ceny bydlení loni podle King Sturge nejvíce snížily v Kladně, a to o 12 procent. O devět procent klesly ceny bytů v Berouně, Plzni, Českých Budějovicích a v Karlových Varech. Praha vykázala průměrný pokles o 4,1 procenta. Naopak v Ostravě a Rakovníku se loni cena bytů zvýšila o 9,5 procenta. Bydlení podražilo i v Olomouci, Opavě a části Brna.

V Praze šel nájem výrazně dolů

Na trh začíná také působit deregulace nájemného. „Deregulace, ať už reálná či očekávaná, snižuje hladinu tržního nájemného,“ uvedl analytik King Sturge Ondřej Novotný. Například v historickém centru Prahy tržní činže klesly o 15 až 20 procent. Levnější nájemné lze pořídit také v Praze na Smíchově, Dejvicích, Bubenči a Vinohradech.

Situace na trhu podle King Sturge stále příliš nepřeje stavitelům bytů. „Co se týče nové developerské výstavby, jednání o poskytnutí úvěru se prodloužila a získání úvěru stále není samozřejmé, ani lehké,“ poznamenal Novotný. Banky developerům nedají úvěr zpravidla dřív, dokud neprodají z projektu předem alespoň třetinu bytů. Stejně tak musí stavitelé při úvěrovém financování stále počítat s tím, že nejméně 30 procent z investičních nákladů zaplatí z vlastní kapsy.

Čtěte také: Bydlení v obecních bytech je stále levnější