Sudové víno nebude podle novely možné prodávat jinde než u výrobců nebo dovozců. Výrobcem bude i ten, kdo si víno nechá vyrobit. Vinotéky, které prodávají víno jako sudové, a přitom nebudou příjemcem nebaleného vína či výrobcem, budou muset používat znovu nenaplnitelné nádoby s jednorázovým uzávěrem, třeba láhve nebo bag-in-boxy. Zakazuje se i prodej z automatů.

Místopředseda Vinařské asociace ČR Petr Marek tvrdí, že sudové víno kvůli nutným novým obalům zdraží až o 12 korun na litr. "Je to fajn byznys pro ty, kteří budou vyrábět nové obaly, které novela připouští," řekl. Podle prezidenta Svazu vinařů ČR Tibora Nyitraye ale zdraží jen nepoctiví vinaři, kteří částečně neplatili daně. "Zákazník si nyní kupuje litr vína a k tomu PET lahev za pět korun. Cenový rozdíl mezi tím, když si koupí bag-in-box na pět nebo šest litrů, nebude," uvedl. Členy Svazu vinařů je přes 60 fyzických osob a přes 90 firem a institucí a Vinařská asociace zastupuje dohromady přes 40 firem i fyzických osob.

Čtěte také: Blíží se soumrak vinoték? Lidé bojují za sudové víno

Trikolóra na láhvi

Novela rovněž přikazuje použití trikolóry na láhvi, a to u vína s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením, vyrobeného z hroznů sklizených v Česku. Vlastnosti logotypu má upravit vyhláška ministerstva zemědělství. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) povinné značení kritizuje. "Zásadně mi vadí povinné záklopky, povinné trikolory, které budou na vrcholu lahví," řekl. Podle něj by mělo zůstat na vinařích, zda chtějí logotyp na lahev umístit. Návrh vyhlášky se zase nelíbí Nyitrayovi, podle kterého v ní ministerstvo schválně neuvádí, kam a v jaké velikosti se má vlaječka umístit, takže bude možné normu obcházet. Podle Jurečky se ještě podoba vyhlášky může změnit.

Čtěte také: Sudová vína? Novela zvýhodňuje velká vinařství, tvrdí obchodníci

Vyší pokuty

Novela vinařského zákona také zvyšuje pokuty až na 50 milionů korun, nyní jsou desetinové. Určuje i, že dovozci budou muset do 12 hodin nahlásit státu import vína, a pak víno nechat deset dnů ve skladu, aby mohlo být zkontrolováno. Novela rovněž reaguje na nová evropská nařízení, která opět umožňují rozšiřovat plochy vinic a upravují jejich obnovu.

Poslanci přijali novelu s pozměňovacími návrhy Senátu. Podle prvního z nich vinotéky, které se nezaregistrují jako příjemci či výrobci vína, budou mít šanci prodávat sudové víno do konce příštího roku. Sněmovní verze jim dávala jen půl roku. Dalším návrhem Senátu bylo, aby výrobci či příjemci vína mohli nahlásit provozovny s prodejem sudového vína do šesti měsíců místo do 60 dnů od účinnosti zákona.

Čtěte také: Proti novele vinařského zákona protestovalo v Praze 200 lidí

V Česku se v posledních letech vyrobilo každoročně v průměru kolem 645.000 hektolitrů vína. Dvě třetiny z toho připadají na bílé víno, zbytek je červené. Například v roce 2015 se podle celních statistik téměř 1,4 milionu hektolitrů vína do Česka dovezlo a 107.800 hektolitrů vyvezlo. Podle studie, kterou si nechal vypracovat Svaz vinařů ČR, skončí každoročně 100 milionů litrů vína nezdaněno, a stát tak přichází ročně zhruba o 2,5 miliardy korun. Studii však dlouhodobě rozporuje Sdružení obchodníků s vínem a vinoték.