„Vedení společnosti nám oznámilo, že máme v pondělí přijít podepsat výpovědi,“ řekl jeden ze zaměstnanců lihovaru, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ale jeho totožnost zná.

„Lihovar propustí 80 ze 100 zaměstnanců, s tím, že si můžeme vybrat, jestli skončíme k poslednímu lednu, nebo březnu. Jedna varianta je horší než druhá,“ pokračoval pracovník společnosti.

Pokud prý skončí na konci ledna, měl by v únoru dostat od úřadu práce jeden plat a pětinásobek mzdy jako odstupné. „Celkem se ale jedná asi o 35500 korun, přičemž můj plat je zhruba patnáct tisíc,“ upozornil zaměstnanec.

Pokud by skončil k poslednímu březnu, dostal by prý dva platy plus oněch pětatřicet tisíc, jenže veškeré peníze by obdržel až v dubnu.

Insolvenční správce Aleš Klaudy propouštění zaměstnanců potvrdil. „K tomu, aby skončili v lednu, je potřeba jejich souhlas, podle mě je to pro ně ale výhodnější,“ vysvětlil Klaudy.

Zmiňovaný zaměstnanec lihovaru se ale neplánuje vzdát tak snadno. „Mám spočítáno, že bych měl dostat asi devadesát tisíc korun. V pátek se poradím s právníkem, zvažujeme totiž žalobu,“ řekl .

Ne ze mzdy ale z tabulek

Částka, kterou propuštění zaměstnanci dostanou, se ale podle insolvenčního správce nepočítá z jejich mzdy, ale z tabulek úřadu práce. „Podle insolvenčního práva to vyplývá z ochrany zaměstnanců při platební schopnosti zaměstnavatele. Ten je odkáže na úřad práce, který jim vyplatí asi jeden a půl násobek mzdy,“ doplnil Aleš Klaudy.

Podle něj již existují konkrétní zájemci o koupi lihovaru, jejich jména ale zveřejnit nemůže. „Jedná se o dvě konkrétní firmy a další potenciální zájemce ze zahraničí,“ uzavřel správce.

Podle předsedy představenstva PLP Libora Horta, zůstali v podniku jen klíčoví zaměstnanci, nezbytní pro rychlé najetí zpět do provozu. „Jedná se o zaměstnance ve všech profesích, především z výroby,“ upřesnil Hort. Počet zaměstnanců, kteří v lihovaru zatím zůstanou je podle něj nižší, než by bylo potřeba, ale jedná se o počet, který insolvenční správce stanovil jako nutný ke správě majetkové podstaty.

Podle předsedy představenstva ale není vyloučeno, že by se propuštění zaměstnanci ještě někdy do lihovaru vrátili, záležet ale bude na novém majiteli.

Lihovar přestal vyrábět přibližně v polovině listopadu. Zaměstnanci si v prosinci vybrali dovolené a poté zůstali doma s osmdesáti procenty z platu, do března měli pobírat plat šedesátiprocentní.

Návrh na insolvenční řízení podal Libor Hort na konci prosince 2010. Podle návrhu dlužníka není společnost PLP schopná platit své závazky, které činí více než miliardu a tři sta milionů korun.