V rozhovoru s listem Bild vyjádřil Trump nespokojenost s plánem německé automobilky BMW na výstavbu nové továrny v Mexiku. Pro BMW by podle něj bylo "mnohem lepší", kdyby firma nový závod postavila v USA. Trumpovo prohlášení dnes vedlo k poklesu ceny akcií BMW na téměř šestitýdenní minimum, dolů ale zamířily také akcie německých automobilek Daimler a Volkswagen.

Trumpův vzkaz Němcům: investujte v USA a dohodneme se

"Pokud stavíte továrnu v Mexiku a plánujete prodávat auta v USA bez 35procentní daně, tak na to můžete zapomenout," vzkázal Trump automobilce BMW. Mluvčí firmy uvedla, že továrna v mexickém městě San Luis Potosí bude od roku 2019 vyrábět vozy BMW řady 3 pro světový trh a bude rozšířením stávajících výrobních kapacit pro výrobu těchto aut v Německu a Číně. Mluvčí také upozornila, že ve Spojených státech BMW přímo i nepřímo zaměstnává téměř 70 000 lidí.

Němci: vyčkejme a uvidíme

Podle německého ministra hospodářství Sigmara Gabriela by se z Trumpových výroků neměly dělat ukvapené závěry a bylo by lepší vyčkat, jak se situace vyvine. Gabriel upozornil, že zavedení cel by mělo negativní dopady na americký průmysl. "Stal by se tak horším, slabším a dražším," prohlásil.

Zmocněnec německé vlády pro koordinaci transatlantické spolupráce Jürgen Hardt dnes řekl, že Trumpova protekcionistická opatření by mohla ohrozit výrobu německých automobilek v USA. "Někdo mu bude muset vysvětlit, že německé firmy již ve Spojených státech vyrábějí a vyvážejí odtamtud do celého světa," řekl. "To by bylo ohroženo, pokud by Trump ve světě vyvolal spirálu protekcionismu," dodal.

VDA bere Trumpovy hrozby vážně

Německé sdružení automobilového průmyslu VDA uvedlo, že bere Trumpovy hrozby vážně. "Nicméně teprve se ukáže, zda a jak americká vláda tato prohlášení uvede do praxe," řekl prezident svazu Matthias Wissmann. "V americkém Kongresu by plány na dovozní clo mohly čelit značnému odporu," upozornil. Zavedením cel či jiných obchodních bariér by podle něj Spojené státy v dlouhodobém horizontu poškodily své vlastní zájmy.

Americkou automobilku Ford Motor již Trumpův tlak přinutil zrušit plán výstavby nové továrny na výrobu malých vozů v Mexiku. Budoucí prezident USA nedávno kvůli výrobě v Mexiku kritizoval i největší americkou automobilku General Motors a japonskou automobilovou jedničku Toyota Motor.

Automobilka BMW podle serveru BBC již před týdnem uvedla, že navzdory Trumpovu negativnímu přístupu k dovozu aut do USA nehodlá své plány na novou továrnu v Mexiku měnit.

Čtěte také:

Mercedes-Benz je největším výrobcem luxusních aut. Po letech překoná BMW
Říjnový odbyt BMW vzrostl o dvě procenta na nový rekord
Ford odhalil novou Fiestu. Dorazí v luxusní verzi Vignale i jako crossover