"Praktiky Číny ohrožují americké firmy a farmáře, kteří neudělali nic špatného,“ prohlásil Trump. 

Americký prezident Donald Trump
Trump uloží cla na čínské zboží. Reakce Pekingu prý bude tvrdá

Šéf Bílého domu zatím vůči Číně zavedl cla ve výši 25 procent, platit začnou od 6. července. Postihnou čínský vývoz za 50 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Jedná se o 800 čínských produktů. Pestrý seznam zahrnuje například pneumatiky pro letadla, turbíny i přípravky na mytí nádobí.

Trump Čínu obvinil z „neférových praktik a krádeže amerického duševního vlastnictví a technologií". Podle něj asijská země na vzájemném obchodu vydělává neférově již řadu let.

Ilustrační foto
Itálie je proti volnému obchodu. Chce potopit smlouvu CETA mezi EU a Kanadou

Peking na dnešní Trumpova slova odpověděl, že zavede cla na 659 amerických produktů v hodnotě 50 miliard dolarů. Týkat se budou zemědělských produktů, ryb a aut. „Pokud USA budou jednat iracionálně, Čína nebude mít na výběr a bude muset zavést příslušná opatření, která budou velmi tvrdá,“ uvedlo čínské ministerstvo obchodu.

Trump ale v tomto případě bude akci stupňovat. „Pokud proti nám Čína zavede tarify, uvalím na ni další cla,“ dodal.

Podle expertů ale cla v konečném důsledku jen zdraží čínské zboží, které kupují američtí spotřebitelé. Některá odvětví amerického byznysu by mohla zcela ochromit.

Na oznámení amerického prezidenta většina světových burz reagovala ostrým poklesem. Propadly se především asijské burzy.

Trump zavedení cel vůči asijské zemi sliboval již během své kampaně.

Angela Merkelová, Emmanuel Macron, Šinzo Abé a Theresa Mayová proti Donaldu Trumpovi
Summit G7 skončil fiaskem: EU uvalí cla na americké výrobky, řekla Merkelová