"Je to velice špatná smlouva pro naše firmy a pro naše pracovníky. Buď uděláme veliké změny, nebo ze smlouvy NAFTA odejdeme nadobro," uvedl Trump při své řeči ve Wisconsinu.

Server Politico s odvoláním na Bílý dům uvádí, že Trumpova administrativa zvažuje odstoupení od obchodní dohody, která představuje třetinu světového HDP.

Na smlouvě, podepsané v roce 1994 Billem Clintonem, která omezila celní tarify a zjednodušila obchod mezi třemi zeměmi Severní Ameriky, vadí Trumpovi podmínky, za kterých s USA s Kanadou a Mexikem obchoduje.

Video: co se stane, když USA odejdou z NAFTA?

Zdroj: Youtube

Trump něco takového sliboval již před volbami. Teď se rozhodl svůj slib uskutečnit.

Jestli ale dohoda bude opravdu zrušena, není jisté. Sever Politico spekuluje, že exekutivní příkaz, který nyní Trumpova administrativa projednává, může být jen záminkou, která má přimět Mexiko a Kanadu k jednacímu stolu a znění smlouvy revidovat.

Jakmile ale Trump svým exekutivním příkazem proces odchodu USA z největšního obchodního uskupení na světě spustí, může americký odchod reálně nastat velmi brzy.

Jonathan Demme
Smutná zpráva z filmového světa. Zemřel Jonathan Demme, režisér Mlčení jehňátek

Trump zahájení procesu stažení USA z NAFTA již podepsal během svých prvních dnů, kdy nastoupil do úřadu. Má být součástí jeho hesla "Amerika na prvním místě" (America First), ve kterém Trump slíbil vyjednání lepších obchodních podmínek pro Ameriku v multilaterálních smlouvách.

"Zabiják práce" (job killer), jak sám smlouvu nazývá, je podle něj nejhorší obchodní dohoda, která kdy byla podepsána. Uvedl, že se bude do budoucna zaměřovat na bilaterální dohody, ve kterých si USA podle něj můžou vyjednat lepší podmínky.

Vztahy s USA s Kanadou se začaly zhoršovat poté, co před pár dny USA uvalily nový celní tarif na dovoz kanadského dřeva. Kanada také snížila ceny svého mléka, čímž prý znevýhodnila americké farmáře, kteří teď mají větší konkurenci.

Angela Merkelová debatuje s Ivankou Trumpovou
Ivanka Trumpová. V Berlíně ji vysyčeli

Vztahy USA s Mexikem jsou špatné už od nástupu Trumpa do úřadu, kdy oznámil, že na hranicích začne budovat zeď, kterou by mělo Mexiko zaplatit.

Návrh příkazu na zrušení smlouvy již začala administrativa zpracovávat. Jeho znění by mohlo být zveřejněno na přelomu týdne.

Podle serveru Politico Bílý dům zatím odmítl události komentovat.

Mexiko odmítá zaplatit za zeď na hranici obou zemí. Ilustrační foto.
Peníze na Trumpovu zeď? Prezident má (zatím) smůlu

NAFTA, neboli Severoamerická dohoda o volném obchodu je obchodní dohoda mezi USA, Kanadou a Mexikem. Její snahou je omezit bariéry obchodu, především cla a obchod liberalizovat. Její státy představují třetinu světového HDP, jedná se o největší hospodářské sdružení na světě.