„Hlavním důvodem rekordního počtu výher a tržeb jsou inovace v portfoliu her, kdy se zvýšil počet milionových výher. Zavedli jsme také věcné výhry, rozšířili a zatraktivnili jsme portfolio stíracích losů. Lidé s námi hrají kvůli možnosti vyhrát miliony a já jsem upřímně velmi rád, že počet těchto výher rapidně roste," uvedl generální ředitel Sazky Robert Chvátal.

Počet milionářů vzrostl v meziročním srovnání téměř trojnásobně, v roce 2014 jich bylo 106. Noví milionáři si rozdělili celkem 1,154 miliardy Kč. Celkově ale Sazka ve všech hrách vyplatila 25,267.180 výher v hodnotě zhruba 6,966 miliardy ko­run.

Historicky nejvyšší výhru 2,466 miliardy korun si v květnu ve hře Eurojackpot připsal sázející z Pardubického kraje. V Eurojackpotu dosáhly tržby Sazky 1,189 miliardy korun. Zde není meziroční srovnání k dispozici, Sazka tuto hru spustila až v říjnu 2014.

Na milionových výhrách se v loňském roce podílela především Sportka s doplňkovou hrou Šance, které dohromady vytvořily 221 milionářů. Nebylo výjimkou, že v jeden den vyhrálo nad milion korun více lidí. V jednom listopadovém losování dokonce padlo deset milionových výher.

Nejvíce milionářů má Středočeský kraj

Co se týče nejčastěji sázených a tažených čísel ve Sportce, která se hraje už od dubna 1957, v loňském roce sázející věřili tradičně šťastnému číslo sedm. To se na jejich tiketech objevilo ve více než 38 milionech případů. Následují čísla 13 a 19. Nejvíce však padaly dvojka a pětka.

Nejvíce milionářů loni díky výhrám u společnosti Sazka přibylo ve Středočeském kraji (48), následují Praha (45), Moravskoslezský (31) a Jihomoravský kraj (27). Nejméně milionových výher, celkem devět, naopak putovalo sázejícím do Jihočeského a Karlovarského kra­je.

U loterijních her typu Sportky nebo Eurojackpotu, které jsou oficiálně povolené ministerstvem financí a dají se sázet pouze prostřednictvím terminálové sítě, tvoří tržní podíl Sazky v ČR zhruba 95 procent. O zbytek se dělí například Fortuna (hry Fortuna Loto, Zlatých 11, Fofr), Synottip (Synot Loto a Synot Keno) nebo Tipsport a Chance se hrou Korunka. Situace se může změnit od roku 2017, kdy by měl začít platit nový loterijní zákon. Podle něj by měly být loterijní hry spuštěny i na internetu.