„Vánoce u nás bude letos trávit kolem 150 tisíc turistů a jen do Prahy, jak předpokládáme, jich přijede na 60 tisíc. Na Silvestra a Nový rok jich pak bude přes 250 tisíc, v Praze kolem 100 tisíc,“ tipuje Tomio Okamura, mluvčí České asociace cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Ve srovnání s loňskem tedy dojde ke zhruba tříprocentnímu nárůstu a příjmy ze zahraničního cestovního ruchu by měly v silvestrovském týdnu překročit 10 miliard korun,“ dodává Okamura.

V období od 20. prosince do 6. ledna například restaurace v centru Prahy zvyšují ceny přibližně o 20 procent, ovšem na silvestrovský večer až několikanásobně. Bez včasného zakoupení místenky v restauraci, kde je obvykle nabízeno menu o několika chodech a většinou i neomezená konzumace pití až do půlnoci, nemá nikdo na Silvestra šanci se večer v centru Prahy najíst.

Cena půllitru piva se z běžných 30 korun vyšplhá i na 100 korun. Nejde jen o výdělky Důvodem ale není pouze skutečnost, že by chtěli restauratéři vydělat, ale především fakt, že musí personál na Silvestra velmi nadstandardně zaplatit, jinak nikdo nemá zájem jít do práce. Ceny pokojů přeplněných hotelů v Praze v tomto období nerostou, zato na horách zcela gradují a jsou nejvyšší za celý rok. Přesto jsou ubytovací kapacity rezervované i mnoho měsíců dopředu.