VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tvarůžky budou příští sezonu propagovat Olomouc

Olomouc - Specialita, která nemá ve světě srovnání – olomoucké tvarůžky či syrečky. Podle odborníků na cestovní ruch jedna z možností, jak přilákat zahraniční turisty do Olomouce a využít skrytý potenciál, který historické město v srdci Moravy nabízí.

1.8.2009
SDÍLEJ:

Tvarůžky jsou tradičním výrobkem.Foto: DENÍK/archiv

Přesto olomoucká radnice s gastronomickou specialitou nepracuje dostatečně. Na podzim by se to však mělo změnit. Tvarůžky by se totiž měli stát součástí propagace města a v informačním centru v podloubí radnice by je měli nabízet turistům, kteří si je zde budou moci i koupit.

„Město by se mělo zaměřit na gastronomii v podobě olomouckých syrečků. Je to rarita, kterou nikdo ve světě nemá a radnice s tím neumí absolutně pracovat a vytěžit z toho větší počet zahraničních i domácích turistů. O tvarůžcích by měli vědět všichni světoví odborníci na gastronomii, tak jako ví o mozarelle nebo parmské šunce. Pak by možná vláčky po náměstí měly koho vozit,“ napsala čtenářka Angelina do internetové diskuze na webových stránkách Olomouckého deníku.

Gastronomická lákadla

Její názor potvrzuje i odborník na cestovní ruch v České republice. „Ve všech turisticky vyspělých zemích světa už pochopili, že gastronomie je jedním z lákadel pro turisty. Aby byl příliv návštěvníků celoroční, zaměřili se hlavně na své speciality, protože po celý rok musí turista jíst a pít. Doporučil bych proto Olomouci, aby se snažila více propagovat svou raritu – olomoucké syrečky,“ řekl Tomio Okamura, tiskový mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podle Okamury by nabídka gastronomických specialit měla být v nejnavštěvo­vanějších restauracích ve městě, v propagačních materiálech na webových stránkách i v katalozích cestovních kanceláří, aby se o tvarůžcích dozvěděli i zahraniční turisté. „Lidé jsou zvědaví a hlavně turisté z Asie či ze západních zemí rádi ochutnávají lokální zajímavosti. Pokud jim syrečky zachutnají, budou se do regionu vracet,“ podotkl Okamura.

Vedení města si slabinu v propagaci tvarůžku a jejich nevyužitý potenciál uvědomuje, rozhodli se proto dát jim větší prostor. „Vnímáme tvarůžky jako unikátní regionální specialitu jednoznačně spojenou s naším městem. Víme, že by se potenciál tvarůžků mohl lépe a více využít a budeme se o to snažit. Od příští sezóny budou součástí propagačních materiálů města a webových stránek, chceme je prosadit více do restaurací a na velkých akcích jako například při svátcích města je chceme zviditelnit. Po rekonstrukci informačního centra, která začne na podzim, chceme uzpůsobit prostory tak, aby je zde turisté mohli ochutnat a zakoupit. Přesto nejde o stěžejní prvek, který by do města návštěvníky přilákal. Těmi jsou spíše historické památky a kulturní tradice. Mnohé však může zaujmout a oslovit je, “ uvedl náměstek primátora Jan Holpuch.

Tvarůžky ve stylu města

Radnice chce do budoucna také pracovat s motivem tvarůžků jako s jednou z možností, jak město vizuálně zviditelnit. „Už když jsme vybírali nový jednotný vizuální styl města, byl jedním z motivů tvarůžek. Chtěli bychom se proto k tomu vrátit a jednat o tom, jak jej začlenit do vizuálního stylu Olomouce,“ doplnil Holpuch.

I olomoučtí restauratéři si uvědomují, že v propagaci tvarůžků má město rezervu. „Tvarůžky vedeme, podáváme je však jen ve studené úpravě, protože při tepelné jsou velice aromatické, lidově řečeno smrdí, a některým zahraničním hostům to vadilo. Přesto si je turisté objednávají jako předkrm či k degustaci, často jim chutnají. Mrzí mě ale, že nejsou více propagované, protože pokud by byly, byl by o ně větší zájem. Nabídku bychom pak samozřejmě rozšířili. Nebránil bych se tomu,“ uvedl Zdeněk Matěj, majitel Moravské restaurace.

Autor: Lucie Bukvová

1.8.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto k EET

Do druhé fáze EET by se mělo přihlásit 7000 podnikatelů

Oskar Hollywood

USA a Turecko nepustí na Oscary syrského filmaře

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

Rychlobruslařka Erbanová je druhá na pětistovce

Rychlobruslařka Karolína Erbanová vstoupila do mistrovství světa ve sprintu v Calgary druhým místem v závodě na 500 metrů. V čele je favorizovaná Japonka Nao Kodairová, která jako jediná zajela čas pod hranici 37 sekund. Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka si časem 37,06 vytvořila nový osobní rekord.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies