Napsaly to v pátek Lidové noviny

Přes Českou republiku hlavně na podzim a v zimě proudí velké objemy elektřiny ze severoněmeckých větrných elektráren v oblasti Baltského a Severního moře, po níž je poptávka v jižním Německu a v Rakousku. Transformátor by měl zajistit, aby se do české rozvodné sítě dostalo jen takové množství elektrické energie, kolik je bez potíží schopna zvládnout, tedy zhruba 1700 megawattů. Zbytek by zůstal v Německu.

Bude vypsán tendr

Podle deníku se nyní začíná s přípravou projektu. Po stavebním a územním řízení by bylo možné na stovky tun vážící transformátor vypsat tendr. Takové zařízení by mohly mít v nabídce zhruba čtyři firmy, například Siemens, ABB nebo General Electric. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc deníku řekl, že transformátor by mohl být v provozu na přelomu let 2016 a 2017.

Už letos v zimě by v Česku měla platit upravená vyhláška o stavu nouze v elektroener­getice, která by umožnila v případě ohrožení přenosové soustavy neplánovanými toky elektřiny ze zahraničí odpojit přeshraniční vedení. Německo chce také problémům zabránit tím, že posílí elektrické vedení ze severu na jih země. Elektřina neplánovaně proudí z Německa také přes polskou přenosovou síť, Polsko proto již podle LN dva transformátory u hranic vybudovalo.