Skotský ministr pro podnikání, inovace a energii Paul Wheelhouse uvádí, že to bude největší plovoucí větrná elektrárna na světě. S výstavbou se začne letos v srpnu a dokončena má být během druhého čtvrtletí roku 2018. "Tato elektrárna vyjadřující nový trend ve větrné energetice bude dodávat elektřinu pro téměř 56 tisíc domácností," řekl Wheelhouse.

Za financování unikátního projektu se zaručila skotská vláda, podle níž dokazuje, že Skotsko má značný inovační potenciál ve využívání obnovitelných zdrojů. "Přibližně čtvrtina potenciálu větrné mořské energetiky, jímž disponuje Evropa, je soustředěna právě v naší zemi," tvrdí Lindsay Robert z oborové asociace Scottish Renewables.

Ilustrační foto
V New Yorku má být největší větrná elektrárna na moři v USA

Poradenská firma Atkins, podílející se na vypracování nákladného projektu, je přesvědčena, že technologie použitá při výstavbě plovoucího větrného parku se osvědčí i v jiných částech světa, například v Severní Americe nebo v Japonsku. Všude tam, kde se mořské dno nachází ve velkých hloubkách, a proto tam nelze stavět klasické "stacionární" větrníky. Ty lze zapustit do mořského dna v hloubce maximálně 50 metrů. Výstavbě musí předcházet důkladný geologický průzkum mořského dna.

VĚTRNOU  ELEKTRÁRNU v Janově si mohli v sobotu zájemci prohlédnout. Dozvěděli se, jak funguje.
OBRAZEM: Větrná elektrárna v Janově roztočila vrtule, lidé ji viděli zblízka

"Severní moře a Baltské moře v tomto ohledu větrné energetice přejí, ale jinde ve světě tomu tak není. Mnohde se mořské dno strmě svažuje do velké hloubky hned u pobřeží," vysvětluje Andreas Reuter z Frauenhoferova ústavu pro větrnou energii a energetické systémy ze severoněmeckého Bremerhavenu.

Větrná elektrárna v Oldřišově. Ilustrační foto.
Větrná elektrárna znamená levnější energii pro Oldřišov

Plovoucí větrná elektrárna se - zjednodušeně řečeno - zkompletuje ve speciálním doku na pobřeží a poté ji plavidla odvlečou na širé moře. Tam se plovoucí těleso z oceli a betonu ukotví pomocí balastních nádrží a ocelových lan zapouštěných do mořského dna.
Větrník postavený na moři v průměru vyrábí zhruba dvakrát tolik elektřiny než větrník se stejným instalovaným výkonem na souši. Je to dáno tím, že na moři fouká vítr skoro pořád a hlavně mnohem silněji než na pevné zemi.