UBS dnes rovněž uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 917 milionů švýcarských franků (téměř 21 miliard korun) po ztrátě 1,89 miliardy švýcarských franků před rokem. Zisk tak výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na pouhých 354 milionů franků.

Globální vyšetřování údajných manipulací na devizových trzích odstartoval švýcarský regulátor finančního sektoru Finma. Ten začátkem října oznámil, že vyšetřuje několik švýcarských bank, které podezírá z manipulace s devizovými kurzy. Do vyšetřování se zapojily také úřady z Evropské unie a Spojených států. UBS je jednou z řady bank, která při tomto vyšetřování spolupracuje, napsala agentura Reuters.

Tajné dohody mezi obchodníky

List Wall Street Journal v prosinci uvedl, že vyšetřování odhalilo důkazy tajných dohod mezi obchodníky s cílem maximalizovat zisky a minimalizovat ztráty. Důkazy podle listu ukazují, že obchodníci z různých bank sdíleli informace o obchodních pokynech klientů a domlouvali se na postupu při vlastních obchodech.

Devizový trh je největším trhem v rámci finančního systému a jedním z nejméně regulovaných. Většina obchodů se tam odehrává mimo burzu. Podle odborníků není žádným překvapením, že se obchodníci snaží vydělat na tom, že dopředu znají podrobnosti o objednávkách klientů. Vzhledem k velikosti trhu by však podle nich byla manipulace s kurzy velmi obtížná, pokud by obchodník neměl mimořádně velkou objednávku nebo pokud by neobchodoval s dvěma málo obchodovanými měnami.