Ukrajina odebírala plyn z Turkmenistánu do roku 2006 výměnou za peníze a zboží. Celkem to bylo 36 miliard metrů krychlových ročně.
Turkmenistán má zájem rozšířit své odběratele. Ukrajina se zas chce odstavit od ruského plynu, takže jakákoliv dohoda bude velmi vítána u obou stran.

Případná dohoda však bude vyžadovat souhlas Kazachstánu a Ruska, které jsou tranzitními zeměmi. Kazachstán určitě nebude problém, avšak u Ruska se dá očekávat, že nebude vstřícné, napsala agentura AP.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Zhruba polovinu spotřeby je země schopna uspokojit z vlastních zdrojů, zbytek tvoří dovoz, především z Ruska. Podle údajů ukrajinské státní společnosti pro přepravu plynu Ukrtransgaz měl loni ruský plyn na celkové spotřebě podíl 36 procent a plyn z domácích zdrojů 51 procenta. Zbývajících 13 procent tvořil plyn dovezený z Evropské unie. Ukrajina odebírá plyn z Polska, ze Slovenska a z Maďarska prostřednictvím zpětných dodávek ruského plynu.