Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ulovená zvěř míří přímo na stůl, díky změně ve vyhlášce

Praha /INFOGRAFIKA/ - Čerstvá zvěřina v restauracích. Dosud s tím měli jejich majitelé potíže, ale od začátku září začala platit novela vyhlášky, která restauracím nyní umožňuje nejen zvěřinu (prohlédnutou proškolenou osobou) svým hostům servírovat, ale ještě předtím ji stáhnout a naporcovat.

5.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Miroslav Rada

„To doposud nemohly. Jestli však na to mají vhodné prostory, mohou nyní požádat o registraci a koupit třeba jelena přímo. Zpracovat přitom mohou pouze tolik množství, jaké je ve vyhlášce stanoveno. Z toho sedmdesát procent pak musejí prodat přímo na místě," upřesnil podmínky ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa.

Řada Čechů se přitom po zvěřině stále více ohlíží. 
I když v roční spotřebě masa tvoří zvěřina jen jednoprocentní podíl, podle myslivců 
i obchodníků poptávka po něm dlouhodobě roste. Před deseti lety podíl masa z volně žijící zvěře na spotřebě tvořil jen 0,4 procenta.

Omezené dodávky

Restauratéři změny ve vyhlášce přivítali. „O zvěřinu je zájem zvláště na podzim. Vždy byl ale problém sehnat kvalitní suroviny, protože dodávky byly omezené," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Změny by tak mohly pomoci omezit i černý obchod se zvěřinou. „Restaurace o ně stojí už hodně dlouho, teď jsme našli cestu, aby to bylo legální," doplnil Váňa. Zatím však nemá přehled, kolik restaurací o registraci veterináře požádalo.

Vyhláška také vyšla vstříc mysliveckým sdružením. Nyní mohou sedmdesát procent úlovku za stanovených podmínek prodat přímo na místě, zbytek mohou dát do dalšího prodeje, například restauracím.

Podle statistiků jedí Češi ze zvěřiny hlavně černou zvěř 
a poté srnčí a jelení. Naopak kvůli klesajícím stavům a odstřelům klesá spotřeba zaječího masa. „Jediná drobná zvěř, která bude mít významnější podíl na spotřebě zvěřiny, je bažant obecný, který se chová v komerčních bažantnicích," uvedl pro ČTK spolupracovník Českomoravské myslivecké jednoty Martin Horálek.

Bažant na trzích

Je přitom možné, že zvěřinu bude možné pořídit třeba i na farmářských trzích. Na nich se zatím mohou prodávat pouze vejce, drůbež a králíci. „Je připravena úprava, kdy by myslivci mohli prodávat svoje úlovky na tržišti," doplnil Váňa. Pokud by s tím souhlasila Evropská komise, mohla by se tak na tržištích objevit například malá srstnatá zvěř, bažanti a další.

Zvěřina v restauraci.

Autor: Vilém Janouš

5.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Border teriér Bart žije. Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory.
6 9

Pes Bart, který se po 16 dnech osvobodil z nory, se zřejmě živil liškou

Takhle vypadalo Husovo náměstí v Rakovníku jen pár minut poté, co z nebe začaly padat první kapky.
AKTUALIZOVÁNO
22

Část Čech zasáhly silné bouřky. Náměstí v Rakovníku bylo pod vodou

Přiznání politiků v Plzeňském kraji: slušné příjmy, hodně úvěrů, málo investic

Dědictví, nový bazén či koupě rodinného domu. A také přivýdělek ve výši 150 tisíc korun měsíčně. Politici podávali majetková přiznání za rok 2016. Větší investice v nich ale nenajdete. 

Zvířecí reality show. Brněnská zoo spustila online přenos ze lví ubikace

Brněnská zoologická zahrada nabízí novou zvířecí online show. Díky kamerám mohou lidé nahlédnout do soukromí lvího páru.

Internetový obchod s drogami dostal zásah. Úřady zrušily nelegální tržiště

Zboží prapodivného a nebezpečného původu z e-shopu? Potřebujete prodat drogu nebo kradený software? Na to jsou "dark weby". Celosvětový zásah proti prodeji nelegálního zboží zrušil v rozmězí června až července dva servery, kde se dalo takové zboží pořídit. Skončily dva největší světové e-shopy AlphaBay a Hansa.

Země zaslíbená pro imigranty: Švýcarsko je třetí na světě

Americký deník US News & World Report se pokusil sestavit žebříček zemí, které jsou k imigrantům nejpřívětivější. Stanovil si čtyři kategorie: ekonomická stabilita, dobrý pracovní trh, příjmová nerovnost a pocit, že tohle je „místo, kde bych chtěl žít“.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení