VYBERTE SI REGION

Ulovená zvěř míří přímo na stůl, díky změně ve vyhlášce

Praha /INFOGRAFIKA/ - Čerstvá zvěřina v restauracích. Dosud s tím měli jejich majitelé potíže, ale od začátku září začala platit novela vyhlášky, která restauracím nyní umožňuje nejen zvěřinu (prohlédnutou proškolenou osobou) svým hostům servírovat, ale ještě předtím ji stáhnout a naporcovat.

5.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Miroslav Rada

„To doposud nemohly. Jestli však na to mají vhodné prostory, mohou nyní požádat o registraci a koupit třeba jelena přímo. Zpracovat přitom mohou pouze tolik množství, jaké je ve vyhlášce stanoveno. Z toho sedmdesát procent pak musejí prodat přímo na místě," upřesnil podmínky ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa.

Řada Čechů se přitom po zvěřině stále více ohlíží. 
I když v roční spotřebě masa tvoří zvěřina jen jednoprocentní podíl, podle myslivců 
i obchodníků poptávka po něm dlouhodobě roste. Před deseti lety podíl masa z volně žijící zvěře na spotřebě tvořil jen 0,4 procenta.

Omezené dodávky

Restauratéři změny ve vyhlášce přivítali. „O zvěřinu je zájem zvláště na podzim. Vždy byl ale problém sehnat kvalitní suroviny, protože dodávky byly omezené," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Změny by tak mohly pomoci omezit i černý obchod se zvěřinou. „Restaurace o ně stojí už hodně dlouho, teď jsme našli cestu, aby to bylo legální," doplnil Váňa. Zatím však nemá přehled, kolik restaurací o registraci veterináře požádalo.

Vyhláška také vyšla vstříc mysliveckým sdružením. Nyní mohou sedmdesát procent úlovku za stanovených podmínek prodat přímo na místě, zbytek mohou dát do dalšího prodeje, například restauracím.

Podle statistiků jedí Češi ze zvěřiny hlavně černou zvěř 
a poté srnčí a jelení. Naopak kvůli klesajícím stavům a odstřelům klesá spotřeba zaječího masa. „Jediná drobná zvěř, která bude mít významnější podíl na spotřebě zvěřiny, je bažant obecný, který se chová v komerčních bažantnicích," uvedl pro ČTK spolupracovník Českomoravské myslivecké jednoty Martin Horálek.

Bažant na trzích

Je přitom možné, že zvěřinu bude možné pořídit třeba i na farmářských trzích. Na nich se zatím mohou prodávat pouze vejce, drůbež a králíci. „Je připravena úprava, kdy by myslivci mohli prodávat svoje úlovky na tržišti," doplnil Váňa. Pokud by s tím souhlasila Evropská komise, mohla by se tak na tržištích objevit například malá srstnatá zvěř, bažanti a další.

Zvěřina v restauraci.

Autor: Vilém Janouš

5.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies