VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ulovená zvěř míří přímo na stůl, díky změně ve vyhlášce

Praha /INFOGRAFIKA/ - Čerstvá zvěřina v restauracích. Dosud s tím měli jejich majitelé potíže, ale od začátku září začala platit novela vyhlášky, která restauracím nyní umožňuje nejen zvěřinu (prohlédnutou proškolenou osobou) svým hostům servírovat, ale ještě předtím ji stáhnout a naporcovat.

5.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Miroslav Rada

„To doposud nemohly. Jestli však na to mají vhodné prostory, mohou nyní požádat o registraci a koupit třeba jelena přímo. Zpracovat přitom mohou pouze tolik množství, jaké je ve vyhlášce stanoveno. Z toho sedmdesát procent pak musejí prodat přímo na místě," upřesnil podmínky ředitel odboru veterinární hygieny Státní veterinární správy Jan Váňa.

Řada Čechů se přitom po zvěřině stále více ohlíží. 
I když v roční spotřebě masa tvoří zvěřina jen jednoprocentní podíl, podle myslivců 
i obchodníků poptávka po něm dlouhodobě roste. Před deseti lety podíl masa z volně žijící zvěře na spotřebě tvořil jen 0,4 procenta.

Omezené dodávky

Restauratéři změny ve vyhlášce přivítali. „O zvěřinu je zájem zvláště na podzim. Vždy byl ale problém sehnat kvalitní suroviny, protože dodávky byly omezené," uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Změny by tak mohly pomoci omezit i černý obchod se zvěřinou. „Restaurace o ně stojí už hodně dlouho, teď jsme našli cestu, aby to bylo legální," doplnil Váňa. Zatím však nemá přehled, kolik restaurací o registraci veterináře požádalo.

Vyhláška také vyšla vstříc mysliveckým sdružením. Nyní mohou sedmdesát procent úlovku za stanovených podmínek prodat přímo na místě, zbytek mohou dát do dalšího prodeje, například restauracím.

Podle statistiků jedí Češi ze zvěřiny hlavně černou zvěř 
a poté srnčí a jelení. Naopak kvůli klesajícím stavům a odstřelům klesá spotřeba zaječího masa. „Jediná drobná zvěř, která bude mít významnější podíl na spotřebě zvěřiny, je bažant obecný, který se chová v komerčních bažantnicích," uvedl pro ČTK spolupracovník Českomoravské myslivecké jednoty Martin Horálek.

Bažant na trzích

Je přitom možné, že zvěřinu bude možné pořídit třeba i na farmářských trzích. Na nich se zatím mohou prodávat pouze vejce, drůbež a králíci. „Je připravena úprava, kdy by myslivci mohli prodávat svoje úlovky na tržišti," doplnil Váňa. Pokud by s tím souhlasila Evropská komise, mohla by se tak na tržištích objevit například malá srstnatá zvěř, bažanti a další.

Zvěřina v restauraci.

Autor: Vilém Janouš

5.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vladimír Putin se ujal funkce prezidenta. Gratuluje mu jeho předchůdce Dmitrij Medveděv.
1 11

Hon na Medveděva. Premiér je na odstřel

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZOVÁNO
16 12

Sobotka jde Babišovi po krku. Chce vědět, jak získal Agrofert

Hledá se vrtulník pro českou armádu. Tiše

Po stíhačkách Gripen a obrněných transportérech Pandur jde o třetí největší armádní zakázku – tucet helikoptér za miliardy. Z favorita se údajně stal outsider a naopak. O co se hraje a jak to vypadá v místě, kde se vrtulník rodí?

Papež jede do Egypta. Povede dialog s muslimy

/VIDEO/ Mírotvorce papež František zítra započne dvoudenní návštěvu Egypta. Jeho příjezd inicioval egyptský prezident as-Sísí v návaznosti na nedávné bombové útoky vůči koptským křesťanským kostelům na severu země. František se setká i s koptským papežem. 

Více technologií, méně papírů. Farmy přebírá nová krev

Jejich předkové po roce 1989 dostali zpět pole, o něž je na 40 let připravili komunisté. Obnovili hospodářství a rozšiřovali je. Dnes otěže přebírá nová generace farmářů. Jak výměnu prožívá?

Poslanci proberou změny v oddlužení, mají je víc zpřístupnit

Poslanci by měli ve čtvrtek začít debatu o změnách v oddlužení, jež je mají víc zpřístupnit. Proberou také výsledky prověrek stranických finančních zpráv za loňský rok, jak je provedl sněmovní kontrolní výbor. Na programu jsou ale především pravidelné interpelace na členy vlády.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies