Jedním z hlavních tahounů skupiny byla loni síť čerpacích stanic Benzina, kterou Unipetrol vlastní. „Modernizace Benziny přispěla mimo jiné k tomu, že meziročně vzrostly významně prodeje pohonných hmot o 16 procent,“ uvedla mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.

Oproti roku 2006 byl však zisk Unipetrolu nižší o 22 procent.

Lagronová to vysvětluje prodejem společností Spolana Neratovice a Kaučuk Kralupy, které byly v předchozím roce součástí skupiny. „Tržby Spolany byly tehdy 5,3 miliardy korun a tržby Kaučuku dosahovaly výše 11,3 miliardy. V roce 2007 byly tržby Kaučuku součástí tržeb skupiny jen šest měsíců,“ zmínila mluvčí. Hospodaření podle ní loni ovlivnily také plánované odstávky v některých provozech a prudce klesající rafinérské a petrochemické marže. „ Nicméně, investice do údržby našich zařízení a rozšíření kapacit se jednoznačně zhodnotí v příštích letech. Pokud bude vše fungovat podle plánu, tento rok porosteme,“ říká François Vleugels, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Unipetrol.

Skupina Unipetrol chce letos investovat do svých společností až 5 miliard korun. V rafinérské oblasti plánuje Unipetrol investovat hlavně do technologické modernizace svých zařízení, v petrochemické oblasti do rozšíření kapacit a výstavby butadienové jednotky a v maloobchodním prodeji do modernizace čerpací sítě Benzina.

Ta v březnu odstartovala novou reklamní kampaň na představení a podporu značky svých nejmodernějších čerpacích stanic Benzina plus. Myšlenka kampaně je postavena na prvním úspěšném přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy, který se uskutečnil v roce 1911. Postava tohoto prvního aviatika vystupuje ve všech třech televizních spotech, které jsou součástí kampaně. „Prostřednictvím kampaně bychom rádi navázali na tradici české značky, zároveň bychom však chtěli zákazníkům říci, že jsme učinili již dlouho očekávaný krok vpřed a že se nyní dokážeme vyrovnat s naší konkurencí a v některých oblastech ji i předčít,“ říká Veronika Vlášková, marketingová ředitelka Benziny, která za projektem kampaně stojí.

Unipetrol se v roce 2005 stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V roce 2007 vykázal Unipetrol výnosy ve výši 89 miliard korun, zaměstnává zhruba 4000 lidí.